PUTIN ŽELI BOLJE ODNOSE S TALIBANIMA: Prvi put napustio Rusiju od početka rata. Cilja na nove saveze?

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Rusija želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Dušanbeu tijekom posjeta Tadžikistanu u utorak.

“Radimo sve kako bismo osigurali da se stanje u državi normalizira te se trudimo izgraditi veze s političkim silama koje kontroliraju situaciju”, kazao je Putin u izjavama koje je objavila novinska agencija Interfaks.

Iako talibani još nisu međunarodno priznati, ovi islamski militanti upravljaju većim dijelom Afganistana od ljeta 2021.

Usprkos činjenici da ih se u Rusiji službeno smatra islamističkom terorističkom organizacijom, talibansko izaslanstvo prisustvovalo je međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putinov posjet Tadžikistanu, bivšoj sovjetskoj repulici, prvo je njegovo putovanje u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu krajem veljače.

Tijekom razgovora s tadžikistanskim predsjednikom Emomalijem Rahmonom, ruski predsjednik osvrnuo se na “zajedničku odgovornost” za stabilnost u regiji. Rusija drži vojnu bazu u Tadžikistanu. U srijedu, Putin putuje u Turkmenistan, još jednu bivšu sovjetsku zemlju u regiji.

Objava PUTIN ŽELI BOLJE ODNOSE S TALIBANIMA: Prvi put napustio Rusiju od početka rata. Cilja na nove saveze? pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1304)