PREMINUO NENADMAŠNI MAJSTOR: Njegov rekord traje, a pamte ga i po skandalu

dnevno - prije 2 tjedna - link

Jurij Sedih, nekadašnji dvostruki olimpijski pobjednik i još uvijek vlasnik svjetskog rekorda u bacanju klavida, preminuo je od zatajenja srca u 67. godini. Tužnu vijest objavio je Ruski atletski savez.

Sedih je u karijeri koja je trajala 29 godina nastupao za Sovjetski Savez i Ukrajinu, a pamte se olimpijski naslovi koje je pod zastavom tadašnjeg SSSR-a osvojio 1976. u Montrealu i četiri godine kasnije u Moskvi. Bio je i olimpijski srebrni 1988. u Seoulu.

Uz velike pobjede među kojima je i naslov svjetskog prvaka 1991. u Tokiju, Sedih je tijekom duge karijere došao i do svjetskog rekorda 1986. godine na putu do naslova na Europskom prvenstvu 1986. u Stuttgartu. Tada je bacio kladivo na 86.74 metara, što je rekord koji i dalje traje.

‘Otišao je nepobijeđen’

Objavljujući vijest o smrti velikog atletičara, Ruski atletski savez izrazio je sućut njegovoj obitelji i prijateljima, kao i cijeloj atletskoj zajednici u zemlji. Tu je bio i dodatak koliko puno je Sedih značio.

‘Otišao je nepobijeđen. Njegov rekord iz Stuttgarta je već 35 godina u povijesnim knjigama’, stoji u priopćenju Ruskog atletskog saveza.

Našao se na ‘meti’ u skandalu

Osim po pobjedama, za Sediha se čulo i nakon što se našao pod optužbom za dopinški skandal. Grigorij Rodčenkov, nekadašnji prvi čovjek ruskog antidopinškog laboratorija, u svojoj je knjizi prozvao velikog kladivaša za uzimanje dopinga, optužujući ga kao velikog korisnika steroida. Kako je Rodčenkov opisao, u jednom od Sedihovih uzoraka bilo je toliko puno tragova steroida da je oprema u antidopinškom laboratoriju ostala onečišćena.

Sedih je sve optužbe o uzimanju dopinga odbacivao, tvrdeći da su daleki hici bili mogući zbog kvalitetnog treniranja i otkrivanja talenata u tadašnjem Sovjetskom Savezu u ’80-ima.

Objava PREMINUO NENADMAŠNI MAJSTOR: Njegov rekord traje, a pamte ga i po skandalu pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (181)Sport (3569)