Z. Meter: Rusko-britanski „rat osiromašenim uranom“

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da sada preostaje sve manje koraka do potencijalnog “nuklearnog sudara” između Rusije i Zapada. Moskva također u svojim zalihama ima svoje granate za tenkove Svinets-2 s osiromašenim uranom – podsjeća isti medij.

Pri tom Guardian navodi kako je Britanija odgovorila Rusiji optužujući je za „namjerne dezinformacije“. Osiromašeni uran “nema nikakve veze s nuklearnim oružjem i sposobnostima”, prenosi medij izjavu britanskog ministarstva obrane koje tvrdi kako je riječ o “standardnoj komponenti” koju koriste vojske, uključujući i samu Rusiju, i da “Rusija to zna”.

Osiromašeni uran je nusproizvod procesa obogaćivanja koji proizvodi nuklearno gorivo i oružje, pa je manje radioaktivan od prirodnog metala, iako ostaje zabrinutost zbog njegove toksičnosti. Otpadni proizvod koristi se za izradu probojnih oplata spremnika jer je 70% gušći od olova – navodi britanski medij.

Analiza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključuje da bi “u nekim slučajevima razine kontaminacije u hrani i podzemnim vodama mogle porasti nakon nekoliko godina” i trebalo bi ih pratiti, te preporučuje poduzimanje akcija čišćenja tamo gdje se “razine kontaminacije osiromašenim uranom smatraju neprihvatljivima”.

Drugim riječima, nije baš sve tako „idilično“ i bezopasno, kako bi se na prvi pogled možda

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Z. Meter: Rusko-britanski „rat osiromašenim uranom“

pročitaj cijeli članak

Geopolitika.news (50)