Umro basist Happy Mondaysa Paul Ryder, brat slavnijeg frontmana Shauna

novilist - prije 3 mjeseca - link

Paul Ryder, originalni član jednog od najprominentnijih bendova snažne mančesterske scene s prijelaza 80-ih u 90-e godine,  Happy Mondaysa i brat mnogo poznatijeg frontmana benda Shauna, preminuo je danas u 59. godini života.

U objavi koja je postavljena na Facebook stranici Happy Mondaysa ne navodi se razlog smrti basista koji je u bitnom odredio zvuk jednog od najvažnijih i najpopularnijih engleskih bendova, u njihovom spretnom miješanju indie rock i plesnih elemenata.

Paul Ryder je zajedno sa svojim bratom Shaunom, Garyjem Whelanom, Paulom Davisom i Markom Dayem osnovao bend 1980. godine, a kasnije im se pridružio Mark “Bez” Berry kojeg pamtimo više kao plesača u bendu na pozornici negoli udaraljkaša. Spoj rock psihodelije i dance glazbe – nazvana „baggy“ zapravo samo zbog njih – koja se poklopila s rastom rave scene pomogla im je da u drugoj polovici 80-ih postanu kultna skupina u okvirima mančesterske scene. Kasnije su probili lokalne okvire i postali veliki bend u komercijalnom smislu nakon izlaska albuma „Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches“ iz 1990. koji se i danas smatra jednim od vrhunaca britanske glazbe tog doba. Nažalost, dok im se krug publike širio, a kritika ih hvalila, bend je već bio u fazi teške dekadencije, razarali su ih unutarnji sukobi, a posebno što su bili na zlu glasu zbog ubijanja raznim drogama. I sam Paul je kasnije u medijima raspravljao o ovisnosti u bendu.

“Drogirao sam se od svoje 17. godine. Ako imate novac, takav stil života postane sastavni dio posla, posebno kada vam ljudi u industriji to daju besplatno. Pogotovo je to bio slučaj u Americi. Vrlo brzo su naučili da ako nema droge, onda nema ni koncerta.“ – opisivao je dane u Happy Mondays Paul Ryder.

Happy Mondays su se raspali 1993., pa reformirali 1999. što im je donijelo pune dvorane širom Velike Britanije, no sukobi su se nastavljali, pa je tako i Paul zbog sukoba s bratom Shaunom napustio bend.

U međuvremenu okupio je bend kratkog daha Big Arm, a nastupao je i s bendom Tom Tom Club kojeg su još početkom 80-ih osnovali  bračni par Chris Frantz i Tina Weymouth kao side projekt matičnog im benda Talking Heads. U ponovnom okupljanju benda 2012. nije sudjelovao, ali u posljednje vrijeme očito je sa slavnijim bratom ispeglao odnose. Sudbina će htjeti da umre samo nekoliko sati prije negoli je bend trebao nastupiti večeras na Kubix Festivalu u Sunderlandu.

Objava Umro basist Happy Mondaysa Paul Ryder, brat slavnijeg frontmana Shauna pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (22)smrt (24)