U TURSKOJ SVE VEĆI NEMIRI! Policija ispalila suzavac na žene koje su prosvjedovale protiv rodnog nasilja!

dnevno - prije 1 tjedan - link

Turska policija u četvrtak je ispalila suzavac na nekoliko stotina žena koje su prosvjedovale u Istanbulu protiv rodnog nasilja i protiv istupanja iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma o zaštiti žena.

Prosvjednice s transparentima poput “Borit ćemo se dok ne postignemo ono što želimo” zahtijevale su od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se nakon izlaska zemlja vrati u Istanbulsku konvenciju, prenose novinari agencije France Presse.

Turska je u srpnju službeno napustila taj međunarodni sporazum, prvi koji donosi obvezujuće pravne norme za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja.

‘Ne prešućuj muško nasilje’

Konzervativci u vladajućoj stranci AKP tvrde da taj sporazum potiče homoseksualnost i ugrožava tradicionalnu obitelj.

Uz transparente poput “Ne prešućuj muško nasilje” prosvjednice su željele proći ulicom Isiklal, jednom od najpoznatijih arterija Istanbula.

Povorka je pokušala proći pokraj policijskih barikada, ali tada je policija okupljene rastjerala suzavcem.

Od početka godine u Turskoj je ubijeno 345 žena, prema platformi We Will Stop Feminicide, a 2020. godine 410.

Nekoliko aktivistica za zaštitu ženskih prava je izjavilo agenciji France Presse da se žene osjećaju ugroženije i manje zaštićene od kada je Turska istupila iz Istanbulske konvencije.

Objava U TURSKOJ SVE VEĆI NEMIRI! Policija ispalila suzavac na žene koje su prosvjedovale protiv rodnog nasilja! pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

policija (212)prosvjed (91)Turska (9)Vijesti (13779)žene (10)