U PGŽ-u raste interes za treću dozu cjepiva protiv covida-19. Stiglo je i 20.000 doza cjepiva protiv gripe

novilist - prije 1 mjesec - link

“Mislili smo da je vrhunac ovog četvrtog vala bio prije dva do tri tjedna jer smo bilježili kratkotrajnu stagnaciju, međutim, dogodio se jedan epidemiološki skok koji nismo očekivali”, kaže glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije, Dobrica Rončević.

– Bez obzira na porast broja novozaraženih u Hrvatskoj, malo je vjerojatno za očekivati da će se Nacionalni stožer civilne zaštite odlučiti na neke rigoroznije mjere koje vode prema zatvaranjima, jer su trenutno sve snage bazirane na cijepljenje i korištenje COVID-potvrda u zdravstvu i socijali, kao i za određena događanja i aktivnosti, odnosno na intenzivan nadzor nad provođenjem tih preventivnih mjera. Što se tiče školstva, tu bilježimo porast novozaraženih, ali i onih koji su zbog kontakata u samoizolaciji, kaže Rončević.

Dodaje kako je u Primorsko-goranskoj županiji trenutno 328 pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola, 49 studenata i 21 nastavnik, u samoizolaciji su 1.672 učenika, 53 studenta i 37 nastavnika, a zbog kontakata ili oboljenja u samoizolaciji su 54 razredna odjeljenja osnovnih škola, 22 razredna odjeljenja srednjih škola te dvije studijske grupe.

– Zbog svega rečenog još jednom valja istaknuti važnost cijepljenja, za koje je u našoj županiji protekla dva dana porastao interes, kako za prvo i drugo, tako i za treće cijepljenje, pa smo, primjerice u petak imali ukupno 500 cijepljenih osoba, među kojima je bio i značajan broj onih koji su se cijepili trećom dozom, ističe Rončević.

Rončević podsjeća kako se zainteresirani za treću dozu cjepiva, a tu se prvenstveno misli na starije od 65 godina, kao i kronične bolesnike, ali i ostale koji ne pripadaju u ove kategorije, kojima je prošlo šest mjeseci od druge doze cjepiva, mogu javiti na cjepne punktove i obaviti cijepljenje. Što se tiče imunokomprimiranih bolesnika, s teškim dijagnozama, najčešće malignim bolestima, koji su na terapijama, oni se prije treće doze svakako trebaju javiti svom liječniku, koji će odrediti koji je najbolji rok za cijepljenje.

U PGŽ stiglo 20.000 doza cjepiva protiv gripe

U Primorsko-goransku županiju stiglo je malo manje od dvadeset tisuća doza cjepiva protiv gripe, a cijepljenje kreće u četvrtak, 28. listopada.

– Ove smo godine nešto ranije dobili prvu isporuku cjepiva, blizu 20 tisuća, a još toliko doći će za dva tjedna. Cijepljenje kreće u četvrtak i u ovoj prvoj isporuci neće se cijepiti na punktovima za cijepljenje protiv COVID-a-19, nego kod obiteljskih liječnika, uz naručivanje, po principu kakav je bio i prošle godine. Dakle, zasada neće biti istovremenog cijepljenja protiv koronavirusa i gripe na jednom punktu, kako se ne bi stvarale gužve. Također, u ovoj prvoj isporuci neće biti cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo, nego samo kod obiteljskih liječnika.

Kao i prošlih godina, prednost imaju osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Ove godine neće se moći kupiti cjepivo za ostale kategorije, odnosno osobe koje nisu prioritetne, a žele se cijepiti protiv gripe. Naime, ove se godine cjepivo neće naplaćivati, a ako bude zainteresiranih, oni će se moći cijepiti nakon druge isporuke cjepiva, ističe Rončević. Inače, na području PGŽ-a zabilježeno je tek nekoliko slučajeva sumnji na gripu.

pročitaj cijeli članak

cijepljenje protiv koronavirusa (49)Koronavirus (728)rijeka (293)treća doza (15)