TWITTER PRIPREMIO OTROVNU PILULU ZA MUSKA! Sigurno mu neće biti drago

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Twitter je usvojio mjeru zvanu “otrovna pilula” kako bi spriječio eventualni pokušaj neprijateljskog preuzimanja od strane Elona Muska.

Naime, Upravni odbor Twittera usvojio je u petak strategiju tzv. otrovne pilule koja predviđa izdavanje dionica po nižoj cijeni za postojeće dioničare u slučaju da milijarder Elon Musk kupi više od 15 posto dionica tvrtke. Cilj je takvog mehanizma je učiniti preuzimanje tvrtke za potencijalnog kupca neisplativim, a nove dionice koje bi izdao Twitter mogli bi kupiti svi dioničari, osim Muska, po sniženoj cijeni.

Po planu, koji će biti na snazi 364 dana, mehanizam bi se aktivirao kada bi Muskov trenutni udio od 9 posto u tvrtki porastao na više od 15 posto.

Milijarder Elon Musk, vlasnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ponudio je u četvrtak 41 milijardu dolara za Twitter, nekoliko dana nakon što je odbio mjesto u upravnom odboru društvene mreže. Odredbom “otrovna pilula”, objavljenom u jučerašnjem priopćenju za javnost, zadržava se pravo drugih dioničara Twittera (osim Muska) da kupuju akcije kompanije po relativno niskoj cijeni, čime će se Muskov udio umanjiti.

Odredba stupa na snagu ako Musk (ili bilo koji drugi investitor) stekne preko 15 posto akcija kompanije. Musk trenutno posjeduje oko 9 posto akcija Twitera.

Kako navodi američki medij, ovaj potez predstavlja pokušaj Twitterove uprave da povrati kontrolu nakon iznenađujuće Muskove ponude za preuzimanje kompanije. “Otrovna pilula”, korporativni obrambeni mehanizam protiv preuzimanja, neće možda zaustaviti Muskovu ponudu, ali bi kupovinu kompanije mogao učiniti skupljom ili čak primorati Muska da sjedne za pregovarački stol s upravom direktora.

Objava TWITTER PRIPREMIO OTROVNU PILULU ZA MUSKA! Sigurno mu neće biti drago pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (352)