Tahikardija i palpitacije mogu se pojaviti iznenada i bez upozorenja

novilist - prije 2 mjeseca - link

Tahikardija se može pojaviti iznenada, a prvi simptom koji osjetite je ubrzanje otkucaja srca s osjećajem da ga ne možete kontrolirati.

Izjave poput “srce mi lupa kad idem u krevet” često ukazuju na poremećaje ritma koji uzrokuju tjeskobu i zdravstvene probleme.

Općenito problem traje nekoliko minuta, ali postoje i slučajevi kada se tahikardija osjeća satima ili danima.

Često je ovaj glavni simptom popraćen drugim simptomima, poput vrtoglavice, nesvjestice, hipotenzije i čak, u rijetkim slučajevima, epileptičkih napadaja, a ovi fenomeni mogu nestati jednako brzo kao što se i pojave.

Palpitacije mogu biti popraćene i zabrinjavajućim fenomenima poput poremećaja disanja, zamagljenog vida, bolova u prsima, a nažalost često su ovi simptomi zvona za uzbunu koja signaliziraju disfunkcije puno ozbiljnije od obične aritmije, stoga nemojte ništa podcjenjivati.

Ubrzane otkucaje srca mogu uzrokovati mnogi čimbenici: fizički napor, groznica, probavna faza, kada ste podvrgnuti stanjima tjeskobe, stresu ili nakon epizode koja izaziva opći osjećaj straha.

Uzimanje lijekova, kofeina, alkoholnih pića može biti dodatni faktor koji olakšava epizode tahikardije.

Zatim postoje patološke tahikardije kod kojih je povećanje broja otkucaja srca posljedica poremećaja kao što su anemija, hipertireoza, srčani poremećaji.

Prirodni lijekovi za liječenje nekih vrsta tahikardije

U naturopatiji možemo djelovati preventivno, uz nekoliko jednostavnih smjernica vezanih uz pravilan način života:

  • Raznovrsna, ali cjelovita i uravnotežena prehrana ugljikohidrata, životinjskih i biljnih bjelančevina, voća i povrća. Dajte prednost integriranoj prehrani s dovoljnom konzumacijom žitarica i organskog bijelog mesa. Kruh, tjestenina i riža, ali i zelena salata, radič, luk, češnjak i svježi sirevi, kuhana jaja, toplo svježe mlijeko i slatko voće poput breskvi i nektarina. To su namirnice koje pomažu opustiti tijelo i “hvatati” san, naime sadrže triptofan, aminokiselinu koja potiče sintezu serotonina, neuromedijatora dobrobiti i moždanog neurotransmitera koji potiče opuštanje.
  • Ukidanje pušenja, kave i žestokih pića, osobito navečer, a treba izbjegavati hranu i piće poput čokolade, kakaa i čaja jer izazivaju lošu kvalitetu sna i ranojutarnje buđenje. Zeleno svjetlo čaši crnog vina bogatog resveratrolom 2/3 puta tjedno, bez ekscesa.
  • Periodična integracija mineralnih soli kao što su magnezij i kalij, posebno u promjeni godišnjeg doba.
  • Dobra navika je prije spavanja popiti vruću infuziju na bazi kamilice ili matičnjaka, potonje ako ne bolujete od štitnjače.

Objava Tahikardija i palpitacije mogu se pojaviti iznenada i bez upozorenja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (166)Zdravlje (300)