STRUČNJACI SE BOJE Početak novog vala pandemije? U Engleskoj eksplodirao broj novozaraženih koronom!

riportal - prije 2 tjedna - link

Broj zaraženih u tjedana dana povećao se za 42 posto, što je najveće povećanje od prosinca. Radi se o podvarijantama omikrona za koje se smatra da su još zaraznije

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj se povećava broj zaraženih koronavirusom, ali to još uvijek nije nimalo nalik onome što se događa u Velikoj Britaniji jer se broj novozaraženih Engleskoj povećao za 42 posto u posljednjih tjedan dana u odnosu na prethodni tjedan. Stručnjaci se boje da je to početak novog pandemijskog vala.

To je najveći tjedni porast broja zaraženih od prosinca kad se soj omikron pojavio u Engleskoj, donosi Slobodna Dalmacija. Broj novih slučajeva raste i u Wallesu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj, u svim dobnim skupinama, a jedan od zabrinjavajućih pokazatelja je da je povećan broj zaraženih i u domovima za starije i nemoćne te među hospitaliziranima starijima od 80 godina.

Podaci pokazuju da se radi o BA.4 i BA.5 podvarijantama omikrona za koje se vjeruje da su još zaraznije od početnog soja omikrona i potom njegove podvrste BA.2. Na starom kontinentu boje se predstojeće zime i kombinacije vala korone i gripe. Trenutačno Australija bilježi najgori mjesec u posljednjih nekoliko godina po pitanju gripe.

Inače, predviđanja za zimske mjesece i valove zaraznih bolesti u Europi temelje se na onome što se događa na južnoj poluci Zemlje, dalke Australiji. U svibnju je u Australiji zabilježeno 65.000 slučajeva gripe, tgo je dvostruko povećanje u odnosu na prethodni svibanjski rekord iz 2019. kad je zabilježeno 30.000 slučajeva, pišu RTL Vijesti.

The post STRUČNJACI SE BOJE Početak novog vala pandemije? U Engleskoj eksplodirao broj novozaraženih koronom! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

engleska (5)Hrvatska i svijet (220)Koronavirus (44)pandemija (17)