Stigao euro, ali jedna tarifa i dalje je u kunama: Koristit ćemo je još dugo?

riportal - prije 2 mjeseca - link

‘Državni biljezi u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna, izdani na temelju Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega, mogu se upotrebljavati do njihova iskorištenja’, kažu u Ministarstvu financija

Prije dvije godine, 1. rujna, na snagu je stupila nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi, prema kojoj za čak 177 raznoraznih dokumenata više nisu potrebni biljezi. Primjerice, za izdavanje dokumenata poput vozačke dozvole, prometne isprave i putovnice, domovincie, rodnog lista…

No, usprkos tomu, državni biljezi i dandanas se koriste za niz dokumenata i ostat će, čini se, vječan podsjetnik na kunu čak i sada kada je euro nova službena valuta u Republici Hrvatskoj, piše tportal.

‘Mogu se upotrebljavati do njihova iskorištenja’

”Zakonom o upravnim pristojbama propisano je da se upravne pristojbe u iznosu do 13,27 eura mogu platiti u državnim biljezima. Izmjene navedenog zakona nisu predviđene Planom zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za 2023. godinu”, rekli su iz Ministarstva financija za tportal.

Navode još da je Pravilnikom o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega propisano da se državni biljezi izdaju u apoenima od 0,66, 1,33, 2,65 i 6,64 eura.

”Međutim državni biljezi u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna, izdani na temelju Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega, objavljenog u Narodnim novinama 2017. godine, mogu se upotrebljavati kao državni biljezi do njihova iskorištenja, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje te sukladno zakonu koji uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”, poručili su iz Ministarstva financija, prenosi Net.hr.

The post Stigao euro, ali jedna tarifa i dalje je u kunama: Koristit ćemo je još dugo? appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

euro (89)Hrvatska i svijet (237)kuna (22)