SAHRANJEN NA PRAVOSLAVNOM GROBLJU! Istina o autoru hrvatske himne: Dačić širi dezinformacije

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Na današnji dan 1878. godine preminuo je skladatelj hrvatske himne, Josip Runjanin.

Ovaj austrougarski časnik i vrlo nadareni glazbeni amater bio je i jedna od tema kojom se u posljednjem obilasku Hrvatske na svoj način pozabavio kontroverzni šef srpske diplomacije Ivica Dačić, pri čemu je u jednom zaključku bio u pravu. Runjanin uistinu jest dolazio je iz pravoslavne obitelji, a smrt je dočekao 2. veljače 1878. godine u Novom Sadu gdje je i pokopan na pravoslavnom tzv. Uspenskom groblju.

Nije sve kako bi Dačić želio…

No, Dačić je svakako bio u krivu tvrdeći kako je autor himne svih Hrvata rođen u Loznici, malom gradu u Zapadnoj Srbiji. Josip Runjanin rođen je u Vinkovcima 08. prosinca 1821. godine, gdje se nakon završene škole odlučuje na vojničko zvanje. Godine 1847. služio je kao kadet u 10. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića. Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina”, a za godinu u kojoj je skladao Mihanovićeve stihove smatra se 1848.

Već 50 godina je službena himna Hrvata

Uglazbio je samo dvije kitice Mihanovićeve pjesme, pa je popijevka zapravo dvodijelna pjesma s 16 taktova. Običaj je da se pjevaju samo četiri kitice: prva i druga, te pretposljednja i posljednja.

Službeni status “Lijepa naša” dobila je 29. veljače 1972. godine ustavnim amandmanom prema kojem je proglašena službenom himnom Socijalističke Republike Hrvatske. Ustavom Republike Hrvatske iz 1990. godine pjesma je dobila status himne samostalne Hrvatske, a njezin tekst i notni zapis utvrđeni su Zakonom o grbu, zastavi i himni.

pročitaj cijeli članak

Domovina (212)