Prvih sedam albuma jazz rockera Steely Dan napokon dočekalo reizdanja na vinilu

novilist - prije 3 mjeseca - link

Rani albumi jedne od najoriginalnijih glazbenih pojava 70-ih godina prošlog stoljeća, njujorškog dvojca Steely Dan, napokon će doživjeti reizdanja dostojna njihovom statusu među kritikom i publikom.

Sedam albuma na ABC Records i MCA Records od 1972. do 1980. ispunjenih sjajnim glazbenim umijećem, vrhunskom produkcijom i nezaboravnim miksom jazza, rocka i popa, dosad nisu dosad doživjela reizdanja na vinilu, pa ih je bilo moguće nabaviti samo na second hand tržištu, računajući tu i poneki album (poput remek-djela „Aja“ i „Gaucho“), koji su izdani u bivšoj Jugoslaviji na etiketi PGP RTB-a.

Uglavnom, prvih sedam studijskih albuma Steely Dana doživjet će reizdanje u vinilnim i CD formatima, tijekom jednogodišnje kampanje reizdanja koju osobno nadgleda preživjeli član benda Donald Fagen.

I to ne bilo kakva izdanja, ovdje je riječ o tome da će sve albume “pomno remasterirati” cijenjeni inženjer Bernie Grundman s izvornih analognih vrpci. Izuzetak su spomenuti „Aja“ i „Gaucho“ koji će biti masterirani iz analogne, „ne- ekvilizirane kopije vrpce”. To je zato što se pretpostavlja da originalne master trake za te albume više ne postoje.

Nadalje, remasterirani albumi će biti tiskani na CD i vinilna izdanja. Jedna verzija vinilnog izdanja bit će prešana na ploče od 180 grama na uobičajena 33 okretaja, dok će druga biti ekskluzivna (i skuplja) audiofilska verzija na 45 okretaja na Ultra High-Quality Vinyl (UHQR) pločama od 200 grama tvrtke Analogue Productions, koja će biti zadužena i za izdanja na Super Audio CD-u.

Prvo od ovih reizdanja u godinu dana dugoj kampanji reizdanja bit će debi „Can’t Buy a Thrill“ iz 1972. s velikim hitovima “Do It Again” i “Reelin’ in the Years“.  Izlazi 4. studenog, u mjesecu kad i album slavi 50. obljetnicu izlaska.

Album (u „običnoj“ verziji od 180 grama) se već može prednaručiti na stranici uDiscover Musica.

Objava Prvih sedam albuma jazz rockera Steely Dan napokon dočekalo reizdanja na vinilu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (10)