Nije točno da je medicinska sestra iz Slovenije razotkrila cijepljenje kao nehumani eksperiment

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Među hrvatskim korisnicima Facebooka proširila se dezinformacija o navodnoj medicinskoj sestri iz Ljubljane koja je razotkrila veliku zavjeru u pozadini kampanje cijepljenja protiv Covida-19.

Dezinformacija se širi u vidu tekstualne objave (primjer, na Facebooku podijeljen skoro devet tisuća puta, arhiviran je ovdje), ali i kao video i audio sadržaj (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

U svim ovim objavama lažno se tvrdi da je medicinska sestra bolnice Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani odlučila postati zviždačica pa je iznijela dokaze da se cijepljenjem protiv Covida nad ljudima zapravo vrši nehumani eksperiment.

“Glavna medicinska sestra na UKC, kliničkom centru u Ljubljani, koja radi na primanju boca i vodi sve to, dala je otkaz, izašla je pred kamere i iznela flašice sa tekućinom bocki. Pokazala je narodu kodove na bočicama gde svaka sadrži 1, 2 ili 3 brojku u kodu, a potom objasnila značenje tih brojki. Broj 1 je placebo, fiziološki rastvor. Broj 2 je klasična RNA bocka. Broj 3 je RNA bocka koja u sebi sadrži, onko gen, vezan za adeno virus koji doprinosi razvoju raka. Za ove bocke pod broj 3 kaže da će ljudi koji su je primili u roku od 2 godine oboljevati od kancera meko tkivnih organa. Kaže ona, je lično prisustvovala bockanju svih političara i tajkuna i svi su primili bocku sa brojem 1, znači primili su fiziološki rastvor, placebo”, stoji u objavi koja se proširila Facebookom.

Da ništa od navedenog nije točno, za slovenski portal 24ur potvrdili su iz same bolnice u Ljubljani.

“Poričemo ovu priču u svim njenim verzijama. Gospođa na snimci nije glavna sestra u UKC Ljubljana. Gospođa na snimci nije zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani, niti je ikad bila. Događaj prikazan na snimci nije se dogodio u našoj instituciji”, poručuju iz UKC Ljubljana, a njihova stvarna glavna sestra Zdenka Mrak pozvala je građane da se cijepe protiv Covida-19 jer je cjepivo sigurno i pruža znatnu zaštitu od oboljenja i smrti.

Slovenski portal 24ur također piše kako snimka s govorom osobe koja se lažno predstavlja kao medicinska sestra UKC-a u Ljubljani otkriva da su na predmetnom događaju kraj nje neki od viđenijih antivakserskih aktivista u Sloveniji.

Prema podacima koje agregira Our World in Data, u Sloveniji je barem jednom dozom cjepiva protiv Covida-19 cijepljeno skoro 60 posto populacije. Gledajući broj slučajeva, Slovenija doživljava dosadašnji vrhunac epidemije; u studenom je broj novih slučajeva po prvi put prelazio tri tisuće dnevno. Smrtnost je, međutim, puno manja nego ranije; dok je u studenom 2020. u Sloveniji dnevno znalo umirati više od 50 ljudi, ovo jeseni broj dnevnih smrtnih slučajeva manji je od 20.

Post Nije točno da je medicinska sestra iz Slovenije razotkrila cijepljenje kao nehumani eksperiment je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

cijepljenje (239)covid-19 (167)Dezinformacije o koronavirusu (60)Izdvojeno (47)Pitali ste (20)Razotkriveno (77)slovenija (48)