NATO očekuje ulazak Švedske i Finske u 2023.: “Ne možemo to jamčiti”

novilist - prije 3 mjeseca - link

Švedska i Finska bi se mogle pridružiti NATO-u već 2023., ocijenio je u nedjelju glavni tajnik te organizacije, podsjećajući ipak da odluka ovisi o turskom i o mađarskom parlamentu.

“Očekujem (da će pristupiti u 2023.), ali ne mogu jamčiti točan datum jer je to suverena odluka turskog i mađarskog parlamenta koji još nisu ratificirali ugovor”, rekao je Jens Stoltenberg u razgovoru za AFP.

Mađarska, a posebno Turska od svibnja priječe ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO.

“Imali smo pregovore, i oni su bili prilično zahtjevni, u srpnju prošle godine, kada su se Turska, Finska i Švedska dogovorile o zajedničkom memorandumu u kojem su opisale kako mogu pojačati suradnju, kako u vezi s izvozom oružja, tako, primjerice, i u suzbijanju terorizma”, rekao je Stoltenberg.

“Finska i Švedska poštuju taj ugovor i jasno su se opredijelile za dugoročnu suradnju s Turskom u vezi s tim pitanjima. Stoga je došlo vrijeme da se završi pristupni proces i ratificirala protokol o članstvu”, dodao je.

Švedski premijer je ranije tijekom dana kritizirao neke turske zahtjeve.

U prosincu je švedski Vrhovni sud odbio izručiti novinara Buelenta Kenesa, što je tražio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ankara “kaže i da želi stvari koje joj ne možemo i ne želimo dati”, istaknuo je tada Ulf Kristersson na konferenciji o obrani i o sigurnosti.

NATO-ov glavni tajnik je istaknuo da je pristupni proces dviju zemalja bio iznimno brz.

“Dakako, htio bih da se završi čim prije. No to je istodobno najbrži proces u odnosu na sve ostale procese za ulazak u NATO”, rekao je Stoltenberg.

“Siguran sam da će se to dogoditi, ali ne želim spekulirati o točnom trenutku kada će to biti”, zaključio je.

Objava NATO očekuje ulazak Švedske i Finske u 2023.: “Ne možemo to jamčiti” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Finska (13)nato (33)Novosti (637)švedska (27)Svijet (1431)