Najviše ste čitali u ovom tjednu: Slučaj Žalac, Noćni marš žena, štovanje Milke Planinc…

narod - prije 3 mjeseca - link

Izdvajamo članke i teme koje ste u proteklom tjednu najviše čitali na našem portalu. Teme su: slučaj Žalac, vraćanje imena Milke Planinc u Zagreb, “Noćni marš” žena povodom Dana žena, sporazumni razvod braka kod javnog bilježnika kojega Plenković želi uvesti i otmica djece iz DR Konga.

1. Europska tužiteljica Laptoš potvrdila: Iz predmeta Žalac pokrenute su nove istrage

Na prvom mjestu ovoga tjedna jest članak o istrazi protiv bivše Plenkovićeve ministrice Gabrijele Žalac i optužnici protiv nje za koju europski tužitelji očekuju da će biti potvrđena. Europska tužiteljica Tamara Laptoš također tvrdi da je moguće da će se iz “slučaja Žalac” pokrenuti i novi predmeti, ali da o tome još ne može govoriti. Istovremeno ističe da su u slučaju Žalac sve osobe za koje je postojala osnova da ih se ispita.

2. Dr. Đurović o skandaloznim porukama s Noćnog marša: Što je za njih društveni problem? Obitelj koju čine otac, majka i djeca

Na visokom mjestu po čitanosti u ovom tjednu su teme vezane uz “Noćni marš” povodom Međunarodnog dana žena koji je održan u nekoliko hrvatskih gradova. Prenijeli smo analizu kirurga i bivšeg saborskog zastupnika dr. Dražena Đurovića koji se osvrnuo na neprimjerene poruke sudionika. Usporedio je ovu manifestaciju s javnom molitvom krunice muškaraca svakog mjeseca te poruke i način ponašanja koji obilježavaju ova dva različita skupa.

“Okupljene su u organiziranoj i bučnoj povorci u ranim večernjim satima povodom 8. marta podijelile sljedeće „vrijedne“ društvene stavove: “Trans borba je feministička borba” “Patrijarhat ubija majku zemlju i žene” “Ginekologija mora biti poziv, a ne priziv” „Niti jedna žena ne bi trebala birati između obroka i uložaka“ „Menstruozno naprijed“ „Razbij patrijarha“ „Jedini papa koji me zanima je papa test“ itd. (…)

Što je za njih društveni problem? Obitelj koju čine otac, majka i djeca. Ljudi koji idu u crkvu. Tradicionalna podjela kućnih poslova u obitelji na muške i ženske. Ginekolog koji ne želi raditi pobačaj jer ne može i ne želi živjeti s činjenicom da ubija nerođeno dijete. Sve ono što je za njih plus, za mene je minus i obratno.” – ističe, među ostalim, Đurović.

Na ovu temu također su bili čitani i sljedeći članci:

> Sever objavila kako izgledaju pripreme za ‘8. mart’; ispisivanje vulgarnih transparenata ‘nadgledao’ – Tito
> Analiza transparenata i poruka Marša: Puno licemjerja, malo pameti…

3. Čičak o Možemo i Milki Planinc: Ono što sebe naziva zelenim, već je postalo crvenim

Najava kako će se mijenjati imena ulica u gradu Zagrebu na inicijativu nove gradske Uprave, pa bi tako, među ostalim, svoju ulicu trebala dobiti i komunistička ‘funkcionerka’ Milka Planinc, poznata kao progoniteljica sudionika Hrvatskog proljeća, ali i partizanska koju se povezuje sa strašnim zločinima na Kočevskom rogu, izazvala je zgražanje svakog istinoljubivog građanina koji poznaje barem osnovne činjenice o toj osobi.

Na tu temu najviše ste čitali komentar Ivana Zvonimira Čička, sudionika Hrvatskog proljeća i utemeljitelja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava koji je za HRT prozvao zagrebačku vlast (Možemo) i rekao:

– Ono što ja stalno ponavljam – ono što sebe naziva zelenim, već je postalo crvenim. Kao paradajz. Na koncu posmeđi, pocrni. Ovo što se događa u Zagrebu je posljedica jednog političkog programa koji oni imaju. Malo me iznenadio “neoprez” da su odmah išli s Milkom Planinc, ali mislim da će nastaviti s guranjem komunističkih imena.

– Oni su protiv ideje ljudskih prava, oni su protiv europske orijentacije jer svi dokumenti Vijeća Europe i Europske unije govore upravo obrnuto. Svi znakovi koji podsjećaju na fašizam i na komunizam trebaju se maknuti s ulica, naglasio je.

O ovoj temi također čitajte i ove članke:

>Možemo želi ulicu u Zagrebu nazvati po Milki Planinc, Titovoj miljenici i ženi čije se ime veže za Kočevski rog
>UiO i Matica hrvatska izborili su reviziju presude Filipu Lukasu, čiju ulicu u Zagrebu Tomašević želi preimenovati
>Milka Planinc može, Stepinac i Kuharić – ne? Zagreb nema niti jedne ulice posvećene svojim slavnim nadbiskupima

4. Prof. Hlača: Sporazumni razvod braka kod javnog bilježnika? Sporazum je često tek privid pakla

Na 4. mjestu po čitanosti je komentar profesora obiteljskog prava iz Rijeke, dr. sc. Nenada Hlače, o uvođenju mogućnosti sporazumnog razvoda braka kod javnog bilježnika u Hrvatskoj.

“Čini se da je javnost potpuno indiferentna i prihvaća bez razmišljanja ideju da se sporazumni razvod braka prenese u nadležnost ovjere potpisa kod javnog bilježnika. Možda da, ali sporazum je često tek privid pakla u kojem se kriza papirnato, na brzinu, tek formalno lomi, a emocionalne posljedice prema djeci i bivšem partneru ostaju i u našoj praksi prečesto kulminiraju jezivim nasiljem, s ili bez Konvencije.

Ne spominje se u javnosti nadležnost suda u izvanparničnom postupku na donošenje (rješenja) dozvole, nakon utvrđenih zakonskih pretpostavki i provedenog postupka kojom maloljetna osoba starija od šesnaest godina smije sklopiti valjani brak. Bolje bi bilo da Sabor predloži ukidanje te otklonjive bračne smetnje po Obiteljskom zakonu RH.

Najbedastije bi bilo rješenje da se primjena te norme, dok postoji u Obiteljskom zakonu, prenese u nadležnost javnih bilježnika!” – poručuje, među ostalim, prof. Hlača.

5. Strašan slučaj iz DR Konga: Djeca išla na ‘ljetni kamp’ pa ilegalno posvojena u Belgiji

Članak koji je na 5. mjestu po čitanosti ponovno je potaknut aferom Zambija i strašnim činjenicama koje ukazuju na mogućnost da su i hrvatske institucije umiješane u međunarodnu trgovinu djecom.

Članak nam donosi priču o jednom belgijskom slučaju kada su pod krinkom “posvojenja” kongoanska djeca oduzeta njihovim roditeljima u domovini te dovedena u Belgiju.

Belgijsko federalno tužiteljstvo otkrilo je da su djeca, koja su u Belgiju stigla 2015. godine, zapravo oteta. Dobili su druge identitete i datume rođenja, iako uopće nisu bili dani na posvajanje.

> Članci koje ste prošlog tjedna najviše čitali: Odlazak Maje Tenšek, udar na roditelje odgojitelje, bijeg Danijele Dolenec…

Objava Najviše ste čitali u ovom tjednu: Slučaj Žalac, Noćni marš žena, štovanje Milke Planinc… pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

afera zambija (9)Hrvatska (2632)Izdvojen članak (101)možemo (16)Noćni marš (7)Svijet (1272)trgovina djecom (5)