MVEP proturiječi zambijskog policiji i radi pritisak pri UN-u: ‘Nemamo informaciju da su dokumenti lažni’

narod - prije 2 mjeseca - link

MVEPMVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o slučaju osmero Hrvata uhićenih u Zambiji, zbog sumnje trgovanja djecom. Iz MVEP-a tvrde da Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom te tvrde kako nemaju službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

>Obitelj protagonistice afere Zambija puna je pravnih eksperata: Majka joj je bila šefica Pravosudne akademije, a očuh na čelu Ustavnog suda

>Afera Zambija: Nedostaje barem 11, a možda i 48 ili čak 97 sudskih odluka za djecu iz DR Konga?

Ministarstvo je reagiralo povodom navoda Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi. Zbog toga će MVEP uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u.

MVEP će uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u

“Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”.

Osmero Hrvata, podsjetimo, uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Objava MVEP proturiječi zambijskog policiji i radi pritisak pri UN-u: ‘Nemamo informaciju da su dokumenti lažni’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

afera zambija (9)Hrvatska (2643)Izbor urednika (31)vlada andreja plenkovića (4)Zambija (24)