Marin Račić i Igor Vlajnić o posljedicama smjene intendanta: Ministrica ne bi trebala ići kontra građana

novilist - prije 2 mjeseca - link

 

 

RIJEKA – Intendant Marin Blažević izgubio je povjerenje Kazališnog, odnosno Gradskog vijeća, i sad se događa situacija prema jednoj bizarnoj zakonskoj odredbi, čekamo da ministrica potvrdi njegovu smjenu. Gradonačelnik Filipović je rekao da ga neki prozivaju kako su SDP i HDZ u koaliciji, i sad je zanimljivo gledati taj igrokaz: znači, riječki HDZ je bio za smjenu intendanta Blaževića, nacionalni HDZ ga želi ostaviti, i sad ta priča o koaliciji i dalje u biti drži vodu, rekao je Marin Račić, potpredsjednik stranke Centar i riječki gradski vijećnik, na  konferenciji za medije o posljedicama smjene intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

– Pitanje je za gradonačelnika Filipovića – što on to zna, a mi drugi ne znamo. Čime je njega intendant Blažević toliko zadužio da ga on brani kontra apsolutno svih, kontra Gradskog vijeća, znači kontra predstavnika građana ovog grada? Isto pitanje je i za ministricu Obuljen Koržinek. Nadam se vjerovati da neće doći do situacije, moram upotrijebiti grubi izraz, političkog nasilja, gdje bi ministrica išla kontra odluke građana jednog grada. S druge strane, gledamo HDZ kao takav: svi znamo kada se u HDZ-u događaju neki sukobi – a ovo je možda izvor sukoba gdje imamo riječki HDZ s jedne strane i nacionalni s druge – kako to obično završi, a završi »sječom glava«. I zadnje, ako već mijenjaju Zakon o kulturi, e onda, ‘ajmo ići do kraja, neka fino ministrica napravi novi prijedlog zakona u kojem će ministar imenovati apsolutno sve, i intendanta, i zaposlenike, i čistačice, i uopće nije bitno koje sve funkcije, neka ga nazove »Mogu što hoću« i završili smo priču, zaključio je Račić.

Igor Vlajnić, član predsjedništva Centra, kazao je da priča o HNK-u nije gotova.

– Meni je osobno žao da se bilo gdje slavi ova situacija koja se dogodila u Gradskom vijeću iz razloga što postoje toliki problemi koji tek sad čekaju HNK i sve ono što će se dogoditi, od pitanja broja publike, organizacije posla, kako će završiti ova priča s ministricom, pitanja novog zakona o kazalištima u kojem se predviđa da gradonačelnik de facto dekretom imenuje sve, i Kazališno vijeće, i intendanta, da intendant ima pravo provoditi smjene, evaluacije na temelju nekih svojih kriterija… Ovo nije kraj, nego tek početak, i treba otvoriti neke normalne teme koje će dugoročno promišljati pitanje kulture, rekao je Vlajnić.

Objava Marin Račić i Igor Vlajnić o posljedicama smjene intendanta: Ministrica ne bi trebala ići kontra građana pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kazalište (14)Marin Blažević (6)rijeka (113)