Koji su to biomarkeri koje treba pratiti za dugotrajno zdravlje?

Oobjektivni fiziološki procesi koji se događaju u ljudskom tijelu predviđaju koliko dugo živimo. Srećom, većinu ih možemo izmjeriti. Neki su standardni na liječničkim pregledima. Neki zahtijevaju više uključeno (i skupo) testiranje. Neke se možete upotpuniti kod kuće jednostavnim kućanskim predmetima.

Ali ako vam je uopće stalo koliko vam ide u igri dugovječnosti, vrijedi obratiti pažnju na neke od njih.

Trigliceridi: Omjer HDL-a

Poznat i kao aterogeni indeks plazme, visok omjer triglicerida: HDL jedan je od najboljih pokazatelja rizika za srčane bolesti. Ima dodatnu prednost predviđanja veličine čestica lipoproteina i inzulinske rezistencije. Sve to utječe na čovjekovu dugovječnost. Teško je živjeti dugo kad imate srčani udar, a inzulin vam skoči uvis ako uopće bacite pogled na krumpir.

Svakako, kod starijih žena omjer T: HDL predviđa smrtnost od svih uzroka (ne samo kardiovaskularne smrtnosti).

Omjer 2 ili manje je dobar. Sve gore navedeno treba riješiti prije nego što se pogorša, a sve iznad 4 znači probleme.

Status spolnih hormona

Naše ih tijelo koristi za izgradnju tkiva, izgradnju djece i vođenje snažnog smislenog života. Evolucija se uglavnom bavi razmnožavanjem vrste – razmnožavanjem. Propadanje vremena neizbježno je i smanjenje, ali ne bismo trebali prihvatiti razinu koja smanjuje kvalitetu zdravlja i povećava smrtnost.

U starijih muškaraca nizak testosteron faktor je rizika za ranu smrtnost. Dodajte tome sve ostale primjere dobrobiti koje sam opisao u TRT postu.

Nije samo testosteron, i to ne samo kod muškaraca. Prijelomi su strašni za dugovječnost, često smanjujući kvalitetu i količinu života starijih osoba. I kod starijih muškaraca i kod žena, niska razina T i niska razina estrogena čimbenici su rizika za prijelome. Spolni hormoni reguliraju reakciju tijela na ozljede i opekline. Što ste stariji, to su smrtonosnije ozljede. 20-godišnjak se posklizne i padne i možda dobije malu modricu. Ako se 80-godišnjak posklizne i padne, mogli bi slomiti kuk.

Magnezij u serumu

Svi minerali igraju važnu ulogu u zdravlju i dugovječnosti. Ali magnezij u serumu se pojavljuje uvijek iznova. Na primjer, magnezij u serumu predviđa osjetljivost na inzulin. U bolesnika s peritonealnom dijalizom vjerojatnije je da će biti hospitalizirani oni s niskim sadržajem magnezija u serumu. Visoki magnezij u serumu predviđa tjelesne performanse i čini se zaštitnim protiv trošenja mišića kod starijih osoba.

Osim toga, magnezij je sigurno nadopuniti. Mali je rizik od sukoba s drugim mineralima.

Sadržaj Omega-6 membrana mitohondrija

Kao stanične elektrane, mitohondriji su možda najvažniji organeli u tijelu. Ako ne rade dobro, ne stvaramo ATP, osnovnu energetsku valutu koju koristi svako pojedino tkivo, enzim, endokrini put i organ u tijelu. Ugasit ćemo. Neki su istraživači predložili da proces starenja započinje neuspjehom normalne funkcije mitohondrija. Živjeti dugo i dobro živjeti zahtijeva zdrave mitohondrije.

Zdravi mitohondriji započinju s pravim gradivnim blokovima – pravim masnim kiselinama u pravom omjeru. Zbirni dokazi sugeriraju da su mitohondriji s puno omega-6 PUFA-a skloniji oksidacijskom stresu. Primjerice, “nedostatak PUFA” čuva metabolizam mitohondrija u prisutnosti zlouporabe etanola. Zvuči kao lijep nedostatak.

U međuvremenu, mononezasićene masti presudne su za zdrave mitohondrije. Jedan od razloga zbog kojih su maslinovo ulje i drugi izvori mononezasićenih masti (poput ulja avokada 0r svinjske masti) toliko korisni u starenju je taj što istiskuju mitohondrijsku linolnu kiselinu i odbijaju mitohondrijski oksidativni stres.

Testovi omjera masnih kiselina mitohondrijske membrane nisu baš standardni u većini liječničkih ordinacija. Srećom, jednostavno unošenje manje linolne kiseline (posebno iz rafiniranih izvora poput ulja iz industrijskih sjemenki) i više omega-3 i mononezasićenih masti pružit će vam najbolji šut u optimalnim omjerima.

Sastav masnih kiselina crvenih krvnih zrnaca

Vrijedno je ispitati masne kiseline u krvi, ali one pružaju samo privremeni pogled na vaše zdravstveno stanje. Gledajući na masne kiseline koje čine vaše crvene krvne stanice više je predviđajuće. Općenito, veći udio omega-6 linolne kiseline štetan je za dugovječnost i predviđa raniju smrt te fizički i kognitivni pad.

Linolna kiselina čini crvene krvne stanice osjetljivijima na oksidativna oštećenja. To stari eritrocite i umanjuje njihovu sposobnost isporuke kisika.
Više omega-3 u eritrocitima, manje rak debelog crijeva. Više omega-6 u eritrocitima, više karcinoma debelog crijeva.
Starije odrasle osobe s niskom razinom RBC omega-3 smanjuju se brže od starijih odraslih osoba s višim razinama. Nizak nivo eritrocita omega-3 također predviđa manji volumen mozga i pad kognitivnih sposobnosti, čak i kod starijih odraslih osoba bez ikakvih simptoma demencije.

Odnos stearinske kiseline i oleinske kiseline još je jedan pokazatelj koji treba provjeriti. To se naziva indeks zasićenja, jer je stearinska kiselina zasićena masnoća, a oleinska mononezasićena masnoća. Niži indeks zasićenja povezan je s nekoliko bolesti, poremećaja i pada povezanih sa starenjem:

Bezalkoholna masna bolest jetre
Rak prostate
Rak crijeva
Rak žučne kese
Bolje je stearinske kiseline (zasićenja)

Mnoga istraživanja pronalaze korelacije između eritrocita palmitinske kiseline (zasićene masti) i bolesti, ali važno je napomenuti da palmitinska kiselina eritrocita uglavnom nije biljeg unosa zasićenih masti. To je marker de novo lipogeneze, stvaranja masti iz viška ugljikohidrata.

Kao i prethodni marker, RBC masne kiseline nije lako testirati, ali vaši omjeri RBC masti brzo reagiraju na masnoće koje jedete.

Opseg struka

Možda mislite da je to jednostavna korelacija. Ljudi s velikim strukom vjerojatno imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, sa svim zdravstvenim problemima koji proizlaze iz tog stanja. To je dio toga, ali opseg struka mjeri posebnu vrstu masti s jedinstvenim učincima na naše metaboličko zdravlje: visceralnu masnoću.

Visceralna masnoća, mjerena opsegom struka, vrlo je upalna. Izlučuje upalne citokine poput IL-6 koji doprinose tipu sistemske upale koja je u korijenu mnogih bolesti povezanih sa starenjem.

To je vjerojatno razlog zašto opseg struka predviđa smrtnost na svim razinama BMI-a, od ozbiljno prekomjerne težine do bolesno pretilih.

Dobro pravilo je 35 centimetara i manje za muškarce, 32 i manje za žene. To je ideal – nešto prema čemu se treba kretati. Izmjerite pupak.

Sigurno postoje i drugi biomarkeri koji predviđaju dugovječnost i dugoročno zdravlje i funkcionalnost, ali to su neki od najpristupačnijih i najdjelotvornijih.

Ima još toga što se tiče pitanja dugovječnosti. Za sada počnite razmišljati o tim biomarkerima. Kako stojite s njima? Što možete promijeniti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *