Je li Ivan Turudić trebao proći novu sigurnosnu provjeru prije imenovanja?

faktograf - prije 3 tjedna - link

„Sve je u zakonu. Sad ćemo čitati. Čovjek koji ne radi u sustavu javio se na javni poziv koji je raspisalo Državnoodvjetničko vijeće na koji su se javila četiri kandidata. Potpisao je suglasnost da će proći novu provjeru. Žuri se da se izabere… Jedan od uvjeta koje je DOV postavio: kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora priložiti suglasnost vlastoručno potpisanu. Analogijom, prema zakonu, može se imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete, to su ovi. Dakle, stvari su jasne, DOV administrira za Vladu, prikupljaju podatke. To dolazi Vladi, oni su zadnja instanca“, kazao je predsjednik Zoran Milanović, objašnjavajući u intervjuu za N1 kako smatra da je Vlada trebala prije predlaganja novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića zatražiti za njega novu sigurnosnu provjeru, a to nije učinila.

Državnoodvjetničko vijeće je 21. studenog 2023. raspisalo javni poziv za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika RH.

„Kandidat za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u skladu s člankom 22. Zakona o državnom odvjetništvu mora ispunjavati opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske propisane člankom 51. stavkom 2., člankom 52. stavkom 3., te člankom 54. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću“, stajalo je u pozivu.

„Kandidat za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere iz članka 58. stavka 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću“, bilo je, između ostalih uvjeta, navedeno u pozivu.

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u trenutku javljanja na poziv nije obnašao državnodovjetničku dužnost.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što kaže zakon o provođenju sigurnosne provjere?

Članak 22. Zakona o državnom odvjetništvu navodi kako „za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske može se imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske“.

Članak 58. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću odnosi se na postupak imenovanja zamjenika Glavnog državnog odvjetnika pa se, između ostalih uvjeta u stavku 5. navodi: „Prije donošenja odluke o imenovanju Vijeće će nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnijeti zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate iz stavka 4. ovoga članka koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost.“

DOV: Ne smatramo se nadležnima zatražiti sigurnosnu provjeru

Državnoodvjetničko vijeće, međutim, iako je tražilo potpisanu suglasnost, nije u ovom postupku zatražilo sigurnosnu provjeru za Ivana Turudića. Kako su objasnili za N1, uvjeti za izbor jesu isti kao za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, ali ne i postupak imenovanja – te se oni ne smatraju nadležnima.

„DOV provodi postupak imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske te donosi odluku o njihovom imenovanju. DOV u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske raspisuje javni poziv, te dostavlja Vladi RH pravodobne i potpune prijave kandidatima koji ispunjavaju uvjete”, pojašnjavaju iz DOV-a.

Naveli su kako su se pozvali na stavak 5. Članka 58. Zakona o DOV-u jer su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika i zamjenika glavnog državnog odvjetnika isti.

“U postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske DOV je tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost. No, ta se ovlast ne odnosi na postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u kojem DOV ne donosi odluku o imenovanju”, poručuju iz DOV-a.

Zakon o državnom odvjetništvu u članku 23. navodi kako Glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH, uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

Je li za Turudića trebala biti zatražena nova sigurnosna provjera i tko ju je trebao zatražiti? Vlada je višekratno isticala kako je Turudić prošao sigurnosnu provjeru, ali prošao ju je kao sudac i to zadnji put 2019. godine.

Đurđević: Turudić je morao proći novu sigurnosnu provjeru

Profesorica Pravnog fakulteta Zlata Đurđević u razgovoru za Faktograf navodi kako smo se našli u neobičnoj situaciji, a s obzirom da u novijoj povijesti nismo imali kandidata za glavnog državnog odvjetnika koji nije dolazio iz samog odvjetništva te je slijedom toga prošao propisane provjere.

Ona smatra da je Turudić morao proći novu sigurnosnu provjeru, već i stoga što je zadnja bila 2019. godine. U međuvremenu su u javnost isplivale razne spekulacije, poput one da je Josipa Pleslić ex Rimac USKOK-u “nudila” Ivana Turudića u zamjenu za nisku kaznu.

Đurđević smatra da je provjeru trebala tražiti Vlada jer bi manje smisla imalo da Državnoodvjetničko vijeće provjerava sve kandidate, ako oni na kraju neće ići pred Sabor. Vlada je, smatra, trebala sigurnosno provjeriti kandidata iza kojeg je odlučila stati, odnosno predložiti ga za imenovanje Saboru.

„To bi bilo odgovorno ponašanje, kako bi se otklonila svaka sumnja da će na to mjesto biti ponuđena odgovarajuća osoba“, smatra Đurđević.

Post Je li Ivan Turudić trebao proći novu sigurnosnu provjeru prije imenovanja? je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dorh (37)Ivan Turudić (67)Izdvojeno (80)Ocjena točnosti (24)sabor (14)vlada (22)zoran milanović (48)