JANDROKOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO BELJAKU NA OPTUŽBE ZBOG NAZIVA ‘NJONJO’: Otkrio i može li Škoro ostati potpredsjednik Sabora

dnevno - prije 1 tjedan - link

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gostovao je na RTL-u Danas gdje je komentirao početak Sabora, ali i optužbe šefa HSS-a, Kreše Beljaka.

Jandroković je na početku istaknuo kako dugo ne pamti da je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne u Saboru. Smatra kako oporba ima velikih problema u vlastitim redovima te da su zato bezidejni.

Krešo Beljak ga je na današnjoj sjednici optužio da je prijavio zbog prijetnji jednog HDZ-ovog simpatizera jer ga je on nazvao “Njonjom”.

“To nije istina, to je jedan od pokazatelja na kojoj razini oporba igra ovakve utakmice. To je toliko ispod razine i bizarno je da takvo pitanje dođe na akutalno prijepodne. Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju”, rekao je Jandroković.

HDZ još uvijek važe

Dotaknuo se i izbora predsjednika Vrhovnog suda istaknuvši kako je HDZ tu u svojevrsnoj dvojbi.

“S jedne strane imamo kandidata koji je pod stegovnim postupkom DSV-a, očito nije ispunjavao normu. Da bi netko postao prvi čovjek Vrhovnog suda, a vodi se stegovni postupak zbog neispunjavanje norme, mislim da ne šaljemo dobru poruku. Druga stvar je mišljenje struke koja je jedinstvena kada su u pitanja opća sjednica Vrhovnog suda. Ona je rekla ne sucu Dobroniću. Nadalje, on nema upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda. To je jedna strana priče. S druge strane svjesni smo da ako ga ne izaberemo da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav. Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo je bolje da ga imamo. Pred dilemom smo”, rekao je Jandroković te dodao da će vjerojatno odlučiti do kraja mjesca.

Komentirao je i izmjene Zakona o obnovi, kao i rad Damira Vanđelića.

“Zakon o obnovi trebao biti do kraja mjeseca i mi ćemo ga žurno staviti na raspravu u Sabor jer želimo da se proces obnove ubrza. Proces ne ide brzo koliko smo htjeli. Očito je da postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a očita je i napetost koja postoji između ministarstva i Fonda. Što se tiče Vanđelića, o tome neka sude građani”, rekao je.

“Beograd nosi teško breme”

Predsjednik Sabora je govorio o pozivu Aleksandra Vučića Srbima diljem svijeta da izvjese srpske zastave.

“To je promašena inicijativa i drago mi je da nije naišla na odaziv predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Kada takve inicijative dolaze iz Beograda koji je bio početkom devedesetih nositelj svih ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, pa sada inicijativa na prostorima gdje se vodio agresorski rat, to nema nikakvog smisla. To nisu poruke budućnosti, to su poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme”, objasnio je.

Rekao je i kako referenduma o uvođenju eura neće biti jer smatra da smo sporazumom o pridruživanju i referendumom ulasku u EU riješili to pitanje jer je pitanje eura bio dio referenduma u godini kada smo ulazili u EU.

Škoro kao potpredsjednik?

Jandroković je i komentirao može li Miroslav Škoro ostati potpredsjednik Sabora.

“To je pitanje za oporbu u Saboru. Oni između sebe se moraju dogovoriti i odrediti tko će biti drugi potpredsjednik iz redova oporbe. Tu ne želim arbitrirati”, rekao je.

Na pitanje može li Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine koji je povezan s aferom Eko Moslavina, ostati u HDZ-u, Jandroković je kazao da je vrh stranke zadužio županijsku organizaciju da proanalizira ono što se vidjelo u medijima, te da će nakon toga donijeti odluku.

Jandroković je doda da je to nevjerojatna teza oporbe da institucije rade po nalogu HDZ-a.

“Kada se dogodi da bude uhićen netko iz redova HDZ-a, onda je to u redu jer smo mi kao korumpirani, a kada se to isto dogodi u njihovim redovima kažu da je to osmislio HDZ. To tako ne funkcionira”, zaključio je Jandroković.

Objava JANDROKOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO BELJAKU NA OPTUŽBE ZBOG NAZIVA ‘NJONJO’: Otkrio i može li Škoro ostati potpredsjednik Sabora pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (1348)Vijesti (5115)