Izbori u Italiji: Kada bi Giorgia Meloni mogla preuzeti dužnost prve premijerke u toj državi?

narod - prije 2 mjeseca - link

melonimeloni

U 23 sata zatvorena su birališta u Italiji. Prema izlaznim anketama objavljenim po zatvaranju birališta, desna koalicija predvođena strankom Braća Italije Giorgije Meloni pobjednik je talijanskih parlamentarnih izbora.

Naime, prema izlaznoj anketi izrađenoj za televiziju RAI koalicija desnog centra može očekivati 41-45% glasova, koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom 25,5-29,5% glasova, a Pokret pet zvijezda 13,5-17,5% glasova. Centristička stranka Akcija može računati na 6,5-8,5% glasova.

Ako dođe do očekivane pobjede desnice, jasno je da sljedeća vlada vjerojatno neće preuzeti dužnost prije kraja listopada, a novi se parlament sastaje tek 13. listopada.

Biraju nove članove i Zastupničkog doma i Senata. Ako je suditi prema posljednjim ispitivanjima, desni blok će izgleda imati apsolutnu većinu u oba doma parlamenta, a možda čak i – zahvaljujući izbornoj reformi koju je progurala ljevica — ustavnu većinu.

Takav bi rezultat bio politički potres u Europskoj uniji.

Unutar “desnog centra”, što je naziv za savez desnog centra i desnih konzervativnih stranaka u Italiji, Braća Italije Giorgie Meloni već mjesecima vode u anketama, na 20-25 posto glasova, ostavljajući Ligu Mattea Salvinija daleko iza sebe sa samo 12-15 posto podrške (nasuprot 34 posto na izborima za Europski parlament 2019.) i nekih 7-10 posto za Forzu Italiu Silvija Berlusconija.

“Živjela demokracija”, rekao je Matteo Salvini, čelnik stranke Liga, jednog od glavnih saveznika Meloni, dok je glasao u Milanu u nedjelju ujutro.

Izgledi da Giorgia Meloni, čelnica desne stranke Fratelli d’Italia, postane sljedeća talijanska premijerka, ali iprva žena na premijerskom mjestu u Italiji, podižu uzbunu u europskim prijestolnicama koje su pretežito ljevičarski orijentirane.

> Ursula o izborima u Italiji: Ako nam se ne svide rezultati (demokratskih) izbora, imamo ‘alate’

Europska komisija voljna je surađivati ​​s bilo kojom demokratskom vladom u cijelom bloku, ali ima “alate” ako stvari krenu u “lošem smjeru”, rekla je Ursula von der Leyen odgovarajući na pitanje o izborima u Italiji. Time je pokazala kolika se uzbuna podigla.

> Giorgia Meloni, izvjesna buduća premijerka Italije: Da tradicionalnoj obitelji, ne LGBT lobijima

Žena iz naroda

“Giorgia Meloni ne želi odbaciti simbol jer je to identitet od kojeg ne može pobjeći; to je njezina mladost”, kaže Gianluca Passarelli, profesor političkih znanosti na rimskom Sveučilištu Sapienza.

“Njena stranka nije fašistička”, objašnjava. “Fašizam znači doći na vlast i uništiti sustav. Ona to neće.”

Na  Ekonomskom forumu The European House, Giorgia Meloni je rekla:

“Padne li Ukrajina, a Zapad nestane, veliki pobjednik neće biti Putinova Rusija, već Kina Xija Jinpinga. A istodobno oni na Zapadu koji su najslabiji, a to je Europa, riskiraju da dođu pod kineski utjecaj. Stoga moramo povesti ovu bitku… Želimo drugačije talijansko stajalište na međunarodnoj sceni… to ne znači da želimo uništiti Europu, da želimo napustiti Europu, da želimo raditi lude stvari” – objasnila je.

Njezina je mladost usidrena u uvjerenjima konzervativne desnice i skromnih početaka: ključno za njezinu sliku žene iz naroda.

Mladost u Rimu

Rođena u Rimu, imala je samo godinu dana kada je njezin otac Francesco napustio obitelj i preselio se na Kanarske otoke. Otac Francesco bio je ljevičar, a njezina majka Anna naklonjena desnici, što je potaknulo nagađanja da je njezin politički put djelomično motiviran željom da se osveti odsutnom ocu.

Obitelj se preselila u Garbatellu, blizu njezinih bake i djeda. Ondje se s 15 godina pridružila Youth Frontu, krilu mladeži MSI-ja, a kasnije je postala predsjednica studentskog ogranka nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Politički saveznici

Marco Marsilio držao je sastanak u uredu MSI-ja u Garbatelli kada je Giorgia Meloni pokucala na njegova vrata 1992. godine. Deset godina stariji od nje, postao je blizak prijatelj i politički saveznik, a danas je predsjednik regije Abruzzo.

“Ovdje je bila ta vitka djevojka, ali uvijek vrlo ozbiljna i odlučna”, kaže. “Primijetili biste je jer bi na studentskim sastancima spriječila svakoga da joj otme mikrofon. Ima hrabrost lavice” – kaže Marko Marsilio, predsjednik talijanske regije Abruzzo.

Tijekom godina dijelili su obiteljske praznike, rasprave i društvena okupljanja, a on ju je promatrao kako raste u samouvjerenosti. “Tada je imala svoje nesigurnosti”, kaže g. Marsilio, “ali možda je to bila snaga jer ju je natjeralo da više, a ne manje, čita dokumente prije nego što se uhvati u koštac s problemom.”

Godine 2008., u dobi od 31 godine, Giorgia Meloni postala je najmlađa talijanska ministrica do sada, koju je Silvio Berlusconi imenovao u portfelj za mlade i sport.

Nakon što je 2012. osnovala vlastitu stranku, na posljednjim izborima 2018. osvojila je samo 4% glasova.

“Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobijima”

“Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobijima!” rekla je na skupu španjolske stranke Vox. Pozvala je na pomorsku blokadu Libije kako bi se zaustavili brodovi s ilegalnim migrantima.

> Rekordni broj ilegalnih migranata u Italiji: U srpnju stiglo više njih nego cijele 2019.

“Meloni nije opasnost za demokraciju, već opasnost za Europsku uniju”, kaže prof. Passarelli, koji je uspoređuje s konzervativcima u Mađarskoj i Francuskoj.

“Ona je na istoj strani kao Marine Le Pen ili Viktor Orbán. I želi ‘Europu nacija’, tako da su svi u osnovi sami. Italija bi mogla postati trojanski konj Putina koji potkopava solidarnost, pa bi mu omogućila da nastavi slabiti Europa.” – smatra ovaj profesor.

 

Objava Izbori u Italiji: Kada bi Giorgia Meloni mogla preuzeti dužnost prve premijerke u toj državi? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (209)Giorgia Meloni (28)italija (56)izbori (24)Izdvojen članak (57)