Iran prijavio 200 mrtvih u prosvjedima, značajno manje od onoga što tvrdi UN

novilist - prije 2 mjeseca - link

DUBAI – Predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je hvalio Iransku islamsku republiku kao jamca prava i sloboda, braneći vladajući sustav suočen s protuvladinim prosvjedima u kojima je prema Ujedinjenim narodima poginulo 300 ljudi.

Državno tijelo zaduženo za sigurnost je pak izvijestilo da je 200 osoba, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo živote u nemirima, značajno niži broj od onoga koji navode svjetske organizacije i skupine za zaštitu ljudskih prava.

Na videu na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako vlasti demoliraju obiteljski dom Elnaz Rekabi, penjačice koja se u listopadu natjecala na međunarodnom natjecanju bez marame. Rekabi je kasnije rekla da je to učinila nenamjerno, no pretpostavlja se da je to učinila kako bi izrazila podršku prosvjedima.

Nepokolebani brutalnim gušenjem, prosvjednici su i u subotu izvikivali slogane protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija i iznova zahtijevali kraj islamske vlade.

Videosnimke na društvenim mrežama pokazuju da su se prosvjedi nastavili u dijelovima Teherana i prosvjednike kako skandiraju “Ubojicu Hameneija treba smaknuti.”

Vlasti za pobunu krive vanjske neprijatelje, uključujući SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael.

Objava Iran prijavio 200 mrtvih u prosvjedima, značajno manje od onoga što tvrdi UN pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Iran (31)Novosti (661)prosvjedi (21)Svijet (1479)