HRejting: Prva rang-lista popularnosti političkih stranaka, HDZ i SDP vodeći dvojac

dulist - prije 3 mjeseca - link

Hrvatska je sve bliže tzv. superizbornoj godini u kojoj nas očekuju i europski i parlamentarni i predsjednički izbori. Zato su istraživanja popularnosti političkim akterima sve dragocjenija, a među njima je i HRejting. Anketa se provodi na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54% i pouzdanost od 95%. Podaci predstavljeni u Dnevniku HTV-a prikupljeni su od 14. do 17. ožujka.

Kakva je rang-lista popularnosti političkih stranaka?

U dane kada se provodila anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati. Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo, pa im je stranka ostala nedodirljiva na vodećoj poziciji.

Štoviše, HDZ u odnosu na anketu prije ove, malo (+0,35%), ali ipak raste. Trenutačno je na 26,1%. To je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%). Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika.

Treća je stranačka snaga platforma Možemo!. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će prekjučer izabrano novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! (9,8%) je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%).

Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3%) raste (+0,83%), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji – Domovinskom pokretu (+1,33%), pa je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.

Kako kod birača kotira preostalih 13 stranaka iz ankete HRejting, od kojih samo tri trenutačno nisu parlamentarne?

U prošloj anketi HRT-a bile su dvije: bivši Živi zid, a sad Ključ Hrvatske i stranka pokojnog Milana Bandića. Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a, i ta je stranka izgubila status parlamentarne. No kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom. Nijedna od njih nikada ga ne bi osvojila da je Hrvatska jedna izborna jedinica u kojoj su predizborne koalicije zabranjene.

Popularnost im je daleko ispod razine statističke pogreške ankete: Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%. Još manje od toga – 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti. Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto, piše HRT. 

 

The post HRejting: Prva rang-lista popularnosti političkih stranaka, HDZ i SDP vodeći dvojac appeared first on DuList.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (928)