Gotovac nakon raskida s Možemo izbačen iz SDP-a: U Skupštinu dolazi Ivan Račan

narod - prije 3 mjeseca - link

Viktor Gotovac, dosadašnji čelnik zagrebačkog SDP-a, koji je nedavno raskinuo suradnju s Možemo u Gradskoj skupštini, izbačen je iz SDP-a samo s jednim glasom protiv – onim Sabine Glasovac. Glas Kristina Ikić Baniček, iako je bila protiv, ne računa se jer je izašla ranije. Odluku još treba potvrditi Glavni odbor koji bi se mogao sastati do kraja rujna.

Također, na dvije godine je suspendiran Davor Terzić, izvršni tajnik za središnju Hrvatsku.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku, piše HRT.

> Iako se koalicija SDP-Možemo raspala, Klisović se ne da iz fotelje. Nije ni čudo, pogledajte kolika mu je plaća
> U Skupštini izglasane i tzv. ‘kompenzacijske mjere’ za roditelje odgojitelje: Puno praznih obećanja
> SDP objavio: Raskidamo koaliciju s Možemo u Zagrebu

Uklonjen jer je raskinuo suradnju s Možemo

Predsjedništvo stranke odlučilo je tako nakon što je zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem, u petak, 9. rujna, odlučila raskinuti sporazum o suradnji s Možemo. Zbog, kako tvrde, nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je izjavio da neće pristati ni na kakve ucjene i da je tu cijenu spreman platiti i novim izborima.

Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan jučer je izjavila da su ‘čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama’.

Peđa Grbin želi okupiti ljevicu do parlamentarnih izbora

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci forsirao izbor Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i on protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeke i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

> SDP odlučuje o smjeni zagrebačkog vodstva zbog raskida s Možemo
> Pukla ljubav SDP-a i Možemo u Zagrebu: Gotovcu prijeti izbacivanje, Možemo gubi većinu?

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato Petek Dina Vasić, dok se na taj poziv oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, jučer glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine.

Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će ‘izletjeti’ i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

Objava Gotovac nakon raskida s Možemo izbačen iz SDP-a: U Skupštinu dolazi Ivan Račan pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (1927)Izdvojen članak (57)možemo (17)sdp (32)viktor gotovac (10)