Europarlamentarci zahtijevaju poseban sud za kažnjavanje ruskih zločina u Ukrajini

novilist - prije 2 mjeseca - link

Europarlamentarci su u četvrtak zatražili uspostavu posebnog međunarodnog suda na kojem će rusko političko i vojno vodstvo odgovarati za zločin agresije na Ukrajinu, izvijestio je Europski parlament.

Parlament poručuje da zločini koje su ruske snage počinile u Buči, Irpinu i mnogim drugim ukrajinskim gradovima razotkrivaju brutalnost rata, te naglašava važnost koordiniranog međunarodnog djelovanja kako bi se odgovorne za kršenje međunarodnog prava privelo pravdi.

Zastupnici pozivaju EU da u bliskoj suradnji s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom zahtijeva za kazneni progon političkog i vojnog vodstva Ruske Federacija i njezinih saveznika.

Uspostavom suda bi se, kako tvrde zastupnici, popunila velika praznina u međunarodnom kaznenom pravosuđu i dopunili istražni napori Međunarodnoga kaznenog suda, budući da sud trenutačno nema nadležnost za zločin agresije kada je u pitanju Ukrajina.

Napominjući da se točan sastav i metode rada posebnog suda tek trebaju utvrditi, zastupnici u Europskom parlamentu ističu da sud mora imati nadležnost za istragu ne samo Vladimira Putina te političkog i vojnog vodstva Ruske Federacije, već i Aljaksandra Lukašenke i vodstva Bjelarusa, kao države pomagačice.

Zastupnici također naglašavaju da bi EU bez odgode trebao početi s pripremnim radom na osnivanju posebnog suda i pritom se usredotočiti na uspostavu mehanizama za posebni sud u suradnji s Ukrajinom te podupirati ukrajinska i međunarodna tijela u osiguravanju dokaza koji će se koristiti na budućem sudu.

Europski parlament čvrsto vjeruje da bi uspostava posebnog suda poslala vrlo jasan signal ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da predsjednik Putin i rusko vodstvo mogu biti osuđeni za zločin agresije počinjen u Ukrajini. Zastupnici ističu da se Ruska Federacija pod Putinovim vodstvom ne može vratiti uobičajenim odnosima sa Zapadom.

Rezolucija je usvojena sa 472 glasa za, 19 protiv i 33 suzdržana, navodi Europski parlament..

Objava Europarlamentarci zahtijevaju poseban sud za kažnjavanje ruskih zločina u Ukrajini pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

eu (180)Europski parlament (10)Novosti (637)rat u Ukrajini (350)Rusija (244)Svijet (1431)