DOSTA JE UPADA U ZEMLJU! SUSJEDI GRADE PROTUMIGRANTSKU OGRADU: Niknut će na granici s Hrvatskom! ‘Pomoći ćemo samo potrebitima’

dnevno - prije 1 tjedan - link

Slovenija je jedna od EU zemalja koja se odlučile za fizičke prepreke duž svoje granice s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija. Mađarska je učinila istu stvar, a zbog svega su te dvije države pod velikim pritiskom civilnih udruga. Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs,  najavio je kako će Slovenija dodatno produžiti ogradu od bodljikave žice na granici s Hrvatskom.

Naime, EU je promijenila svoj pristup migrantskoj politici od krize 2015. kada je dolazak migranata ohrabrivan.

Riječ je o protumigrantskoj ogradi koju Slovenija namjerava produljiti za nekoliko desetaka kilometara. Hojs je posjetio granicu kako bi vidio kakvo je stanje na granici s Hrvatskom i kako se ona kontrolira.

Uskoro počinju radovi

Ona se od velike migracijske krize 2015.-2016., kad je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu, do sada već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država. Radovi na novim kilometrima mogli bi započeti za dva do tri tjedna.

Novi migrantski val

Ministar je poručio da će pomagati samo oni koji zaista trebaju pomoć.

Prema riječima Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, trenutno obavještajni podaci ne govore o mogućem većem migrantskom valu iz Afganistana nakon što su tu zemlju preuzeli talibani.

“To znači da će Europa pomagati samo onima kojima je pomoć doista potrebna, a to su ranjive skupine, žene i djeca”, kazao je Hojs.

Znatno manje upada

Prema službenim podacima, u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4495 nezakonitih ulazaka, što je za preko 70 posto manje nego u istom razdoblju lani, kad ih je zabilježeno 7577. Među zatečenim ilegalnim migrantima najviše je onih iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine polovicu svih ilegalnih ulazaka, a jako je smanjen broj Pakistanaca, Marokanaca i Alžiraca.

Objava DOSTA JE UPADA U ZEMLJU! SUSJEDI GRADE PROTUMIGRANTSKU OGRADU: Niknut će na granici s Hrvatskom! ‘Pomoći ćemo samo potrebitima’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Vijesti (5115)