‘ČUDO PRIRODE’: Ovim životinjama mogu ponovno izrasti ne samo otkinuti udovi, nego i spolni organi i anusi

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Nova studija istaknula je impresivne (i ponekad bizarne) regenerativne sposobnosti morskih pauka.

Ako postoji jedna sposobnost iz životinjskog carstva koja ljudima stvarno nedostaje, onda je to sposobnost regeneracije dijelova tijela – pothvat koji bi nam jako dobro došao jer, kako stvari stoje, kad jednom izgubimo nogu ili ruku, nema načina da ih nadomjestimo osim korištenja proteze.

S druge strane, morski pauci nemaju takav problem.

U nedavnoj studiji znanstvenici su otkrili da su mlade vrste morskog pauka Pycnogonum litorale sposobne ne samo obnoviti izgubljene udove, već i svoje reproduktivne organe i anus.

Godinama se pretpostavljalo da morski pauci ne posjeduju tu sposobnost jer nikada nije primijećena, ali sada, amputacijom dijelova tijela i promatranjem njihovog ponovnog rasta, istraživači su uspjeli uvjerljivo demonstrirati ovaj poseban podvig na djelu.

“Prvi smo pokazali da je to moguće. Ovo nitko nije očekivao”, kaže Gerhard Scholtz sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu (Njemačka).

Tko zna, možda bi takva istraživanja jednog dana mogla dovesti do toga da i ljudima ponovno izrastu dijelovi tijela. Možda zvuči besmisleno, no Scholtz zaključuje:

“Možemo pokušati otkriti što pokreće regeneraciju na staničnoj i molekularnoj razini”.

pročitaj cijeli članak

Planet-X (174)