Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

dulist - prije 2 mjeseca - link

Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Većina zemalja Europske unije, prenosi dnevnik.hr upozorenje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2. Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama – uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku.
Ističu da će te varijante postati dominantne u cijelom EU-u, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.
S obzirom na porast oboljelih i u Hrvatskoj, dnevnik.hr pitao je ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mogućnosti ponovnog uvođenja epidemioloških mjera.
-Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere – rekao je Capak za dnevnik.hr te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

The post Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa appeared first on DuList.

pročitaj cijeli članak