Ministarstvo obrane: Milanović obmanjuje javnost, vojni helikopteri po njegovu zahtjevu ostvarili su 348 letova

novilist - prije 5 sati - link

 

 

Predsjednik RH Zoran Milanović u svojem je priopćenju obmanuo javnost i iznio neistinite tvrdnje o korištenju vojnih helikoptera Oružanih snaga u svojem mandatu. Iako su prethodno deklasificirane zapovijedi o izvršenom korištenju vojnih helikoptera, Milanović je neistinito interpretirao izvješće načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnika Tihomira Kundida, piše u priopćenju Ministarstva obrane.

Jedina je istina da su vojni helikopteri po Milanovićevu zahtjevu u njegovu mandatu ostvarili 348 letova, odnosno 241 sat leta.

Od toga Black Hawk 90 letova/63 sata i 35 minuta leta, helikopter Mi-8 MTV 120 letova/80 sati i 20 minuta leta, a Mi-171 Sh 138 letova/97 sati i 30 minuta leta. Sve to koštalo je građane Hrvatske najmanje milijun eura.

U dostavljenim tablicama Oružanih snaga, naime, prikazani su samo troškovi goriva, što je samo dio troška korištenja helikoptera.

Po zahtjevu predsjednika RH vojni helikopteri u Milanovićevu mandatu letjeli su ukupno 241 sat. Za to vrijeme piloti nisu provodili letačku obuku koja je znatno kompleksnija od pukog transporta vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Predsjednik Milanović obmanuo je javnost tako da je ukupan broj svojih zahtjeva o korištenju vojnih helikoptera, unutar kojih je više uzlijetanja i slijetanja, odnosno sati leta, prikazao kao ukupan broj sati korištenja helikoptera.

S obzirom na broj sati leta i trošak koji se time proizveo za Ministarstvo obrane, irelevantan je podatak o broju zahtjeva/zadaća o korištenju vojnih helikoptera koje navodi Ured predsjednika RH.

U prilog činjenicama koje navodi Ministarstvo obrane govori i samo izvješće načelnika Glavnog stožera koje je jučer, 1. rujna, objavio Ured predsjednika RH.

General-pukovnik Tihomir Kundid u tom izvješću, naime, navodi: “Napominjemo da jedna zadaća sadržava više uzlijetanja i slijetanja helikoptera, odnosno više različitih relacija letova te isto tako više različitih relacija plovljenja”. (u prilogu objavljujemo primjer jedne zadaće)

“Budući da su nadležnosti u području obrane propisane Ustavom i Zakonom o obrani, dokle god obavljam dužnost ministra obrane neću dopustiti da itko, bez obzira na svoju funkciju, netransparentno troši novac i koristi resurse Ministarstva obrane, za koje ja kao ministar obrane odgovaram. Kao dragovoljac Domovinskog rata koji je u Hrvatskoj vojsci proveo punih 11 godina te sudjelovao u njezinu stvaranju, neću dopustiti da itko koristeći svoju poziciju zastrašuje pripadnike Oružanih snaga RH”, poručio je ministar obrane Ivan Anušić.

Javnost ima pravo znati kako se troši novac poreznih obveznika, dodao je Anušić, a zbog toga je i zatražio izvješće Oružanih snaga.

“Jedini način da ministar obrane svoju dužnost obavlja u skladu sa zakonskim ovlastima jest taj da se pokrenu izmjene Zakona o obrani, za koje ću se zalagati”, dodao je ministar obrane.

Ministar je u petak, 30. kolovoza 2024., zatražio izvješće načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga o tome koliko je puta predsjednik Milanović koristio vojne resurse – vojne helikoptere i brodove (na kojim relacijama, broj sati letova i koji je to trošak proizvelo) – od veljače 2020. godine do kolovoza 2024.

U subotu 31. kolovoza 2024. Oružane snage dostavile su ministru obrane tablice s traženim podacima.

Podaci koje Ministarstvo obrane objavljuje potpuna su evidencija Oružanih snaga te sadrže točan i precizan broj letova i sati leta, odnosno korištenja vojnih resursa za razliku od priopćenja Ureda predsjednika RH u kojem se manipulira podacima kako bi se relativiziralo Milanovićevo korištenje vojnih helikoptera.

Ministar obrane pred zakonom odgovara za trošenje proračunskog novca Ministarstva obrane, a nema nikakav utjecaj na odlučivanje o tome kada će i kako predsjednik RH koristiti vojne resurse. Zoran Milanović je, naime, nakon afere s vojnim brodom kojim je putovao u Albaniju u rujnu 2020. promijenio proceduru i izravno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga šalje zahtjeve o korištenju vojnih helikoptera i brodova. Do tada su zahtjevi predsjednika RH dostavljani Ministarstvu obrane, Kabinetu ministra, što je procedura u skladu sa Zakonom o obrani. Pri tome je Milanović od rujna 2020. klasificirao svoje zahtjeve kako bi učinio tajnom koliko i kada koristi vojne resurse i troši proračunski novac Ministarstva obrane.

 

Poveznice na dokumente: 

Objava Ministarstvo obrane: Milanović obmanjuje javnost, vojni helikopteri po njegovu zahtjevu ostvarili su 348 letova pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4087)Ivan Anušić (67)MORH (63)vojska (53)zoran milanović (385)