Benčić: Zatražit ćemo ocjenu ustavnosti zbog obveze Grada Korčule da plati odštetu

novilist - prije 4 sata - link

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić najavila je u ponedjeljak da će Možemo! s ostalim zainteresiranim saborskim klubovima zatražiti ocjenu ustavnosti akata koji su doveli do toga da Grad Korčula mora obeštetiti bivše vlasnike zemljišta koje im je oduzela država.

“Kako smo dizali ustavne tužbe zbog oduzimanja bolnica regionalnoj samoupravi, tako ćemo sada dizati ocjenu ustavnosti svih akata koji su doveli do toga da nam stoljetni gradovi poput Korčule završavaju u potencijalnoj blokadi jer moraju obeštećivati bivše vlasnike imovine koja nije pripala tim gradovima, nego državi”, rekla je Benčić na obilježavanju Dana Grada Korčule.

Istaknula je kako odmah treba biti zaustavljena ideja da će se lokalna samouprava, pravo građana na izbor svoje lokalne vlasti pa i onda kad ona nije po ukusu državne vlasti, narušavati ili ograničavati kroz smanjenje imovine i funkcija koje lokalnoj samoupravi po Ustavu pripadaju.

“Takve ideje i njihova realizacija vode upravo u ono iz čega smo prije više od 30 godina pobjegli: sustav tzv. jedinstva vlasti, sustav bez kočnica i ravnoteža, sustav koji na kraju ne trpi ‘oporbene situacije’”, rekla je.

Benčić je dodala kako je borba za lokalnu samoupravu od fundamentalne važnosti jer je to borba za temelje našeg Ustava i našeg društvenog ugovora.

Pri tome je podsjetila kako je neovisnošću Hrvatske i donošenjem Božićnog Ustava upravo autonomija lokalne samouprave dignuta na razinu ustavne zaštite.

Benčić je ocijenila kako se pravo na lokalnu samoupravu u onom opsegu koji je Ustav zadao namjerno i sustavno ograničava posljednjih deset godina.

“Vidjeli smo to na pitanju pružanja vodnih usluga, oduzimanja bolnica županijama, smanjenja izvornih prihoda rezanjem poreznih stopa koje nisu prihod države nego samo lokalne ili regionalne samouprave, sve do skandala s nametanjem obaveza plaćanja odštete vlasnicima oduzetog zemljišta po načelu – državi imovina, gradovima dugovi, kakvo se upravo događa gradu Korčuli”, navela je koordinatorica Možemo!.

Objava Benčić: Zatražit ćemo ocjenu ustavnosti zbog obveze Grada Korčule da plati odštetu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3406)Novosti (1310)