Karlovačka kolona sjećanja na ljude i tehniku koji su sačuvali Hrvatsku

novilist - prije 3 mjeseca - link

 

Ovogodišnji, 22. Međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj inauguriran je okupljanjem sudionika na parkiralištu uz hotel Lana Korana, uz rijeku Koranu nedaleko Karlovca. Tom su prigodom govore održali gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, predsjednik Organizacijskog odbora susreta Darko Bratić, te brig./mir. Dubravko Halovanić, kojem su Mandić i Bratić zahvalili na angažiranosti pri organiziranju ovog tradicionalog susreta vojnih oldtimera. Prisutni su imali priliku razgledati i izložbu maketa borbene tehnike, vojnih odora i opreme iz razdoblja Domovinskog rata kolekcionara i predsjednika Hrvatskog društva militarije Damira Batistića, te izložbu naoružanja Airsoft udruge Risovi iz Skrada. Uslijedio je pokret konvoja starodobnih vojnih vozila. Na susretu je sudjelovalo 35 vozila, 14 motocikala i 21 terenac i pređeno je 97 kilometara po crti nekadašnje bojišnice s obje strane između rijeke Korane i rijeke Mrežnice.

Milan Rakić iz Viškova, »Uspon 4×4, Off Road«,
PUCH G model / Snimio Damir BATISTIĆ

Organizatori

 

 

Predsjednik Organizacijskog odbora 22. susreta bio je zamjenik načelnika PU Karlovac Darko Bratić, zamjenik Marko Vuković, koordinator Ivan Gradišar, a voditelj susreta, valja još jednom naglasiti alfa i omega susreta brig./mir. Dubravko Halovanić.

Važne lokacije

Ovogodišnji obilazak sadržavao je nekoliko važnih lokacija. Karavana starodobnih vojnih vozila krenula je put Belaja gdje je potom postavljen lampion za poginule kroz ratove na spomeniku ispred kapele M.B. Fatimske. Kretalo se zatim smjerom: Belaj – Podvožić – G. Velemerić – Barilović – Dugi Dol – Krnjak – Budačka Rijeka. Zaustavili smo se kod spomenika poginulim policijskim službenicima iz 1991. godine, postavili lampione i upoznali se s događajem. O njemu nam je govorio preživjeli policajac srpske zasjede Nikola Rakocija.

 Međunarodni susret starodobnih vojnih vozila Međunarodni susret starodobnih vojnih vozila, karlovac

Nikola Rakocija, još je u djelatnom sastavu,
a ispričao je detalje tog kobnog jutra 4. kolovoza 1991. / Snimio Damir BATISTIĆ

Pomno je objasnio što se točno dogodilo tog kobnog jutra 4. kolovoza 1991. godine, oko 8 sati, kad su živote izgubili njegovi kolege Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac. Ovom prigodom pokazao je izvještaj s očevida koji prenosimo u slici koja objašnjava kako se odvio napad na policajce. Potom se nastavilo smjerom Budačka Rijeka – Točak. U OPG-u »Novković« gdje su nas dočekali Branka i Neno Novković, nekadašnji biciklistički prvak, a danas uspješan proizvođač sireva i dobitnik nagrada za svoje proizvode, koje smo imali priliku degustirati na doručku.

Zanimljivosti

 

 

Najmlađi sudionik na susretu bio je Mihael Mihajlović, 2021. godište, a najstariji Želimir Krističević 1942. godište. Najstarije vozilo imao je Slavko Jandrečić, Jeep Willis iz 1942. godine, a najstariji motocikl imao je Dražen Car, BMW R26 1955. godište. Najkompletnije vozilo imao je Dominik Horvat, Fiat campagnola 1107, iz 1976. godine. Sudionicima koji već 22 godine sudjeluju na ovim susretima: Ivanu Kosturiću, Ivanu Končiću i Ivanu Skenderu podijeljene su prigodne plakete i zlatne medalje.

Ivan Kosturić izvrstan je mehaničar / Snimio Damir BATISTIĆ

Uslijedilo je nastavak kretanja smjerom Točak – Veljun – Sr. Poloj te upoznavanje s privatnim poduzetnicima »The M. Brothers«, koji uzgajaju agnus govedo. Bili smo pravi sretnici i degustirati meso koje se, kako je rečeno servira na menijima restorana s Michelinovom zvjezdicom. Osim mesa posebno nas se dojmila salata od kupusa i mrkve začinjena mileramom, majonezom i klasičnim salatnim preljevom.

Predsjednik OTMK Karlovac Zdravko Begović / Snimio Damir BATISTIĆ

Zadovoljni i siti krenuli smo put Mateškog Sela te se upoznali s lokalitetom na crti bojišnice, kapelicom sv. Jurja i povijesnim specifičnostima. Naime, crkvica sv. Jurja datira iz 13. stoljeća i izgrađena je od ostataka rimskih sarkofaga i jedini je sačuvani sakralni spomenik iz toga vremena. U Domovinskom ratu na ovom prostoru bila je uređena protudesantna prostorija, radi eventualnog napada pobunjenika iz smjera Perjasice i presijecanja Hrvatske prema rijeci Kupi i granici sa Slovenijom. Prostor su branile postrojbe ZP-a Karlovac, najviše 14. dp Slunj i omb ZP Klc. O tome su govorili boj./mir. Mirko Luketić – Luks, zapovjednik 266. Izvidničke satnije ZP Klc. u ratu i. ntp./mir. Ivan Mateša – Keks, pripadnik 266. Izvid. satnije, zapovjednik voda, koji su operirali na tom prostoru.

Iznimno zanimljivi i očuvani vojni starodobnici / Snimio Damir BATISTIĆ

Iz Mateškog Sela krenulo se ka Kejićima gdje se karavana zaustavila u kanjonu rijeke Mrežnice i upoznala s važnosti ovoga kanjona iz razdoblja Domovinskog rata, a zatim se krenulo put Generalskog Stola. Tamo je na spomen-obilježju upaljena svijeća, a potom su domaćini priredili vojnički objed. Glavni organizator je bio Juraj Škrtić predsjednik HVIDR-e Generalski Stol i predsjednik LU »Vuk«. Vojnički ručak sastojao se od odličnog vojničkog graha, jela na žlicu koje pripada kategorij zdrave hrane. Nakon ručka u Društvenom domu općine Generalski Stol upriličeno je druženje i podjela priznanja i nagrada, kojima se iskreno raduju svi sudionici susreta. Pri povratku u Karlovac nastavilo se s druženjem i osvježenjem uz »Predsjednikovu kavu«, a potom se krenulo k Veseloj livadi u Dugoj Resi, da bi se potom vratilo na mjesto odlaska, gdje su se sudionici pozdravili i poželjeli dolazak na 23. susret starodobnih vojnih vozila naredne godine.

Sudionici

Od udruga sudjelovali su: UDVDR PKŽ, Ozalj – Žakanje, UBSDR Hrvatski Leskovac, UPS »Rebels« Klc., Udruga pripadnika 110. br ZNG, 137. br. HV, 13. dp. 14. dp. Specijalna policija »Grom« Klc., Območje zveze veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Bela Krajina, Območno združenje Slovenskih častnikov (OZSČ) Bele Krajine, Hrvatski domobran Duga Resa, Hrvatski domobran – ogranak Sv. Ivan Zelina. OTK: »Zlatni kotač« – Zgb., »Zagreb« Zgb., »Samobor«, »Sesvete«, »Rijeka«, »Uspon 4×4« – Klana«, »Ruža Hrvatska« – Šibenik – Žirje, »Karlovac«, MK Specijalna policija Klc., OTMK »Karlovac«, PP KPV ZNG-91.

Ratna priča

Ovom prigodom od brig./mir. Dubravka Halovanića doznali smo kakva je bila situacija u tom kraju za vrijeme obrambenog rata. Početkom Domovinskog rata, Karlovac je bio okupirani grad, jer u samom gradu i bližoj okolici JNA je koristila 20 vojnih objekata koji su svi bili zaposjednuti i u uporabi kazao je Halovanić te dodao: – Pravilnom i mudrom organizacijom otpora, vojarne u gradu su osvojene, a vojska iseljena iz grada. Najteže trenutke grad proživljava od početka listopada 1991. godine do početka siječnja 1992. kad je potpisano Sarajevsko primirje, kad je svakodnevno bio izložen bjesomučnoj vatri bogatog arsenala naoružanja širokog spektra kalibra pobunjenih Srba i JNA, od puščanih zrna, topničkih granata, mina, raketa srednjeg i velikog dometa. Karlovac je bio na prvoj crti bojišnice, ali nikad osvojen. Karlovčani su obranili svoj grad i očuvali stratešku vezu Panonske i Jadranske Hrvatske. Sve godine Domovinskog rata bile su obilježene stalnim provokacijama neprijatelja i ugroženosti života njegovih stanovnika, kako u gradu, tako i na obrambenim crtama grada doznali smo od našeg sugovornika. – Prva organizirana postrojba bila je Jedinica specijalne policije PU karlovačke a prva vojna postrojba bila je 110. br. ZNG. Ovdje je djelovalo i Zapovjedništvo 4. operativne zone, kasnije Zborno područje Klc. U okviru 4.OZ Klc. organiziraju se i ostale postrojbe za obranu ovoga prostora; Logistička baza, 129. br. HV, 137. br. HV, 143. br. HV, 14. dp, 13. dp., kao i ostale pristožerne postrojbe potpore. Danas se polako liječe ratne rane a životni tokovi vraćaju se u normalu, istaknuo je brig./mir. Dubravko Halovanić.

Iz godine u godinu
kolona sve duža / Snimio Damir BATISTIĆ

Objava Karlovačka kolona sjećanja na ljude i tehniku koji su sačuvali Hrvatsku pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4090)Karlovac (25)