14. Dani bosanskohercegovačke kulture

zagrebancija - prije 2 mjeseca - link

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizira manifestaciju „Dani bosanskohercegovačke kulture“ od 21. do 26.11. U okviru manifestacije prikazuju se igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije. Manifestacija uključuje i ostvarenja iz scenske, likovne i glazbene umjetnosti. Uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju uspjeli su izaći izvan okvira Grada Zagreba, čime su program obogatili kulturnim sadržajima u drugim mjestima.

Dani su otvoreni projekcijom filma Djeca sa CNN-a redateljice Aide Bukvić. Film je emitiran u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Film prati mladića iz Srebrenice i djevojku iz Vukovara koji spletom okolnosti postaju cimeri te se prati njihov životni put. U Rijeci se u srijedu održava Večer sevdaha, a nastupa domaći zbor Sevde, a uključuje i narodnu nošnju i izvođenje folkora. U četvrtak će se u Sisku će se prikazati film Djeca sa CNN-a. 

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba poručio je da im je jako drago što će imati priliku u prostorijama Kulturno informativnog centra Bosne i Hercegovine održati svečani prijem na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. studenoga, koji će okupiti 100 ljudi iz različitih institucija Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U subotu 26.11. u Samoboru održat će se večer sevdaha uz nastup zbora Bulbuli i ansambla Bosana te pjesnika Enesa Kiševića. Isti dan će u se u zagrebačkom KIC-u održati predstava o Nikoli Tesle namijenjena za mlade, a u izvedbi glumca Vlade Posavca.

“Kroz ovaj projekt nastojimobiti ambasadori Bosne i Hercegovine u kulturnoj oblasti te nastoje građanima Republike Hrvatske ponuditi ono najbolje od bosanskohercegovačke kulture”, rekao je Armin Hodžić. Tako su prošle godine premijerno pustili film Quo vadis Aida? Čim završi program za ovu godinu, bacaju se na pripreme za sljedeću.

 

Objava 14. Dani bosanskohercegovačke kulture pojavila se prvi puta na Zagrebancija.

pročitaj cijeli članak

Aktualnosti (87)BiH (200)Društvo (104)Kultura (420)