Plenković: “Pupovac će se sigurno izglasati za predsjednika Odbora, to pitanje je razriješeno”

novilist - prije 4 dana - link

U utorak je održan sastanak parlamentarne većine, a izjavu za medije nakon toga dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, javlja Televizija N1.

Premijer se najprije osvrnuo na tragični događaj na Markovom trgu. “Dobio je potrebnu skrb, izražavamo žaljenje i očekujemo da nadležne službe dalje izvješćuju javnost.”

Održan je sastanak parlamentarne većine nakon izbora. “Pripremili smo se sutra za novu sjednicu Sabora, najavili određene zakone i teme koje ćemo rasoravljati tako da mogu reći da je bila dobra atmosfera. Razriješili smo pitanje Odbora za ljudska prava, dogovor je da uvijek klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik odbora. Mi ćemo kao HDZ poštovati to i drugi su se partneri složili, DP će vidjeti tko je kandidati pa će glasati za ili ne glasati, ali koalicija će normalno funkcionirati. Koliko razumijem, taj predsjednik bi rebao biti Pupovac i bit će izglasan običnom većinom kad se to stavi na dnevni red.”

“U dogovoru s predsjednikom sabora i predsjednicima odbora, ovaj tjedan će biti sjednica s pozivom na nove ustavne suce”, kazao je.

“Prerano je da bilo što komentiram”, rekao je Plenković o jutrašnjim događajima na trgu. “Čovjek ima jako teške ozljede, ne znamo ni motive i nije na nama da komentiramo.”

“U koaliciji smo, a to podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, na način da se na kraju funkcionira i ide naprijed. Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput povijesnog muzeja, dio koji se odnosi na zločine komunizma, na tome ćemo intenzivirati suradnju. Druga je tema pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar Bačić”, dodao je.

Ako DP ne glasa za Pupovca, hoće li biti dovoljno ruku?

“Ma hoće, kako neće. Tko će glasati protiv? Izglasat će se sigurno, ne vidim nikakav problem tu”, rekao je Plenković, dodajući da pretpostavlja da će i oporba glasati za Pupovca.

Osvrnuo se i na raspodjelu glasova na europskim izborima, pa odgovorio i treba li nešto promijeniti. “Ima razloga promijeniti. Prvo je promijeniti iznos novaca, skratiti kampanju. Potpuno treba promijeniti medijsko praćenje, ovi su izbori potpuno marginalizirani od strane medija. Kao da ih nije ni bilo. Išao sam u županije, na skupove, i imao sam dojam da nikome nije palo na pamet pitati pitanje o europskim izborima.”

Premijer je komentirao i nisku izlaznost na europske izbore. “Moram priznati da mi je žao da nije više ljudi sudjelovalo, moramo učiniti više. Mislim da je ozračje bilo premirno i usporedbi s onom iscabriciranom situacijom koju je iskreirao Milanović, sve samo ne HDZ, iskreirali su histeričnu atmosferu u društvu, i izašlo je jako puno ljudi. Sad kad nema kršitelja Ustava, nema medijske histerije, izlazak je mali. Poanta je da nema krize u Hrvatskoj, nema krize u vladavini prava, ima samo osobnih neostvarenih ciljeva.”

“Nisu prošli šarlatani, to mi je drago, narod je rekao crveni karton prodavačima magle”, dodao je Plenković.

Objava Plenković: “Pupovac će se sigurno izglasati za predsjednika Odbora, to pitanje je razriješeno” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (776)hdz (815)Hrvatska (2636)hrvatska vlada (6)Novosti (1096)