Nakon polufinala, Baby Lasagna osvojio internet s 93 milijuna impresija – a sutra će, nadamo se i finale!

netokracija - prije 1 mjesec - link

Ususret finalnoj večeri Eurovizije 11. svibnja, uz Determov svestrani alat imali smo priliku saznati kada, tko, kako i koliko je pričao o hrvatskoj pjesmi za Euroviziju i njezinom autoru i izvođaču, Marku Purišiću odnosno Baby Lasagni.

Baby Lasagna u finalu Eurovizije nastupa 23., od sveukupno 26 izvođača. Dva mjesta prije njega izvedbu će imati još jedan favorit ove godine – Švicarska, a poslije Marka na pozornicu izlaze samo Gruzija, Francuska i Austrija.

Dobra je to pozicija, ali i bez toga mogli bismo biti sigurni da će ostati zapamćen sudeći po ovacijama na internetu nakon polufinalnog nastupa.

Preplavljeni domaći portali – i Twitter!

Spominjanja Hrvatske u kontekstu Eurovizije i samog Baby Lasagne, povećala su se u zadnjih tjedan dana za 445 %. Najviše objava o Baby Lasagni odnosno nastupu Hrvatske na Euroviziji bilo je na internetskim portalima, potom Twitteru, YouTubeu, i osjetno manje na Facebooku i Instagramu, s najmanje spominjanja na Redditu i TikToku.

Spominjanja prema kanalima, ukupna podjela. Izvor: Determ

 

Kad su u pitanju izvori objava prema tipu kanala, u pregledu niže vidimo da su u većini slučajeva to hrvatski internetski portali te njihovi kanali na Facebooku. Nešto ima i medijskih profila među Twitter i YouTube objavama, no na tim platformama uglavnom je slika šarolika, s manje ili više poznatim, anonimnim influencerima. Pogotovo na Twitteru gdje su profili obožavatelja doslovno posvećeni samo sadržaju o Euroviziji ili samo hrvatskom kandidatu.

Na YouTubeu je situacija slična, ali malo ozbiljniji pristup, gdje pojedini YouTuberi ne dijele samo objave podrške već imaju reakcije na nastupe, konkretne analize i komentare svakog pojedinog dijela natjecanja.

Popis profila i medija koji su najviše objava posvetili hrvatskom kandidatu. Izvor: Determ

Osim onih koji su dijelili najviše – važno je spomenuti i medije koji imaju ogroman doseg, a čija i jedna objava puno znači. Među takvima su i strani mediji kao The Independent, USA Today, Reuters, ZDF Heute i The Telegraph.

O Hrvatskoj se u kontekstu Eurovizije najviše pričalo u Hrvatskoj, SAD-u, Španjolskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji, Bosni i Hercegovini te Njemačkoj.

Koliko je Baby Lasagna napravio dobar posao na polufinalu pokazuju i ukupne brojke tijekom vremena. Od 30. travnja i svoje prve polufinalne probe do samog nastupa u polufinalu 7. svibnja, Baby Lasagna spomenut je preko 9 tisuća puta te je u tom periodu osvojio 51,32 milijuna impresija. Tijekom i nakon svog polufinalnog nastupa, spominjanja Baby Lasagne i impresije koje je ostvario porasle su za više od 300 % te ulazak u finale Marko Purišić zaključuje sa 16,3 tisuća spominjanja i 92,8 milijuna impresija.

Foto: Corinne Cumming – EBU

Govori li se pozitivno ili negativno?

Kad je u pitanju analiza sentimenta odnosno je li se o Hrvatskoj u kontekstu Eurosonga u zadnjih mjesec dana govorilo pozitivno ili negativno – prevaguje pozitivan sentiment s 55 %. Neutralnih spominjanja ima oko 37 %, a negativnih samo 10 %.

Te brojke se ponešto mijenjaju u tjednu polufinala. Nakon dvije polufinalne večeri, pozitivnog sentimenta na društvenim mrežama i internetskim portalima ima nešto manje (za oko 5 %), kao i neutralnog (30 % manje), dok je negativnog nešto više (20 %).

Međutim, spominjanja samog Baby Lasagne nakon polufinala sve su bolja. Pozitivna spominjanja su skočila za 10 % i sada iznose 60 % ukupnih objava, negativnih je jednako (10 %), a neutralnih je manje (s 40 % je palo na 30 %).

Najviše se pozitivno o hrvatskom kandidatu za pjesmu Eurovizije pričalo na web medijima i YouTubeu. Dok se o Baby Lasagni najnegativnije pričalo, pogađate – na Twitteru. Međutim, neke od pozitivnih objava na Twitteru su imale čak najviše dosega od svih ostalih kanala, poput tweeta Euronews novinara (niže) koji je vidjelo skoro 300 tisuća ljudi ili tweeta BBC-jevog novinara.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Najmanje negativno se o Baby Lasagni pričalo na TikToku, no tamo je općenito bilo malo spominjanja Hrvatske i Baby Lasagne u odnosu na druge društvene mreže. Većina objava na TikToku bila je neutralna, s tu i tamo dozom pozitive.

Što se tiče tona i sadržaja samih objava, prema Determu, objave u vezi Baby Lasagne obilježene su uzbuđenjem, slavljem, ali i informacijama u vezi natjecanja, kako o njegovom nastupu i rezultatima tako i o reakcijama drugih zemalja i glazbenika. Kao primjerice norveškog pobjednika Eurovizije Alexandera Rybaka koji je napravio kratku obradu pjesme Rim Tim Tagi Dim.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Kad je u pitanju samo spominjanje Hrvatske u kontekstu Eurovizije, objave su ili entuzijastične ili informativne, više se fokusirajući na uzbuđenje i dramu oko samog natjecanja i koeficijenata na kladionicama.

A kad smo kod kladionica…

Polufinalni, izraelski, obrat

Zadnjih godina, s rastom popularnosti Eurovizije, sve je popularnije postalo i klađenje na omiljene izvođače. Uskoro su procjene pobjede prema uplatama postale vijest za sebe.

Ove godine, sudeći po agregiranim podacima s nekoliko kladionica, Hrvatska ispada uvjerljiv pobjednik. Hrvatski kandidat za pjesmu Eurovizije već nekoliko dana se vrti oko visokih 30-40 % šanse, što je prilično ako znamo da se sljedeći kandidat na 2. mjestu uglavnom kretao oko 15-20 % vjerojatnosti za pobjedu.

No, kako ćete uočiti na 2. mjestu, došlo je do nekih promjena. Donedavno su se na drugom mjestu izmjenjivale Švicarska, Nizozemska i Ukrajina. No, od jučer se Izrael penje na ljestvici iz mnogima nepoznatih razloga – što je naravno, bilo i plodno tlo za neke zanimljive teorije.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Ne bi taj plasman Izraela na kladionicama bio inače predmet razgovora da se istovremena ne odvija izraelsko-palestinski sukob. Eurovizija je već imala eliminiranje kandidata s natjecanja zbog slične situacije, poput Rusije koju je diskvalificirala 2022. godine – navodeći da su koristili platformu za političku propagandu. S tim u vidu, naravno da mnogi pratioci natjecanja nisu pozdravili odluku da se Izrael zadrži na ovogodišnjem natjecanju.

Zašto #SettleForCroatia nije mogao biti samo #VoteForCroatia?

To nezadovoljstvo kako se nije prelilo na ne-praćenje i bojkotiranje omiljenog im glazbenog natjecanja, negdje je moralo procuriti. Slamku spasa nažalost vidjeli su u hrvatskom kandidatu. Možda ste već naletjeli na tag #SettleforCroatia koji je preplavio Twitter zadnja 24 sata, a koji je pokrenut kako bi se spriječilo penjanje Izraela na kladionicama pa tako i tobože, njihova moguća pobjeda.

Nije problem u tom buntu, već u načinu kako je izveden. Nakon izvrsnog polufinalnog nastupa, osvojene publike pred malim i velikim ekranima, Baby Lasagna je dokazao da njegova pjesma nije tek usputna stvar s kojom se trebaju pratioci Eurovizije zadovoljiti, samo kako Izrael ne bi dobio.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Možda je taj nesretan izraz samo nesretan i treba promatrati individualne objave, koje, ako promotrite (gore) više gledaju na taj hashtag kao poziv na ujedinjenje glasova, ne kao umanjivanje uspjeha Hrvatske. Nažalost, teško je gledati ravnodušno na taj izraz, ovo nisu politički izbori pa da nas dežurni brižnici pozivaju da ne rasipamo glasove bezveze…

Neka pobijedi najbolji!

pročitaj cijeli članak

Analiza (41)baby lasagna (409)Društvene mreže (107)eurovizija (70)