Humanitarni koncert udruge Hrvata iz BiH u riječkom Zajcu: Obrazovanje, zajedništvo i prožimanje kultura jači od bilo kakvih podjela

novilist - prije 18 sati - link

 

 

 

Jedan od naših najvažniji zadataka – stipendiranje je nadarenih studenata, Hrvata u Bosni i Hercegovini te Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj – za aktualnu akademsku godinu nastavlja se pod još boljim uvjetima. U skladu s nedavno izglasanom odlukom, godišnja stipendija sada iznosi tri tisuće eura, a dobit će ju 20 studenata koji na najbolji način odgovaraju propisanim uvjetima. Istaknuo je to u svom pozdravnom govoru, prije početka središnjeg godišnjeg humanitarnog koncerta što se u nedjelju na večer održao u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, predsjednik Udruge Prsten dr. Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta za javne financije i naslovni redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kako je poznato, Prsten je udruga intelektualaca, znanstvenika, poslovnih ljudi, osoba spremnih na plemenite akcije, Hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja posebno promovira zajedništvo cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa.

Snimio Nikola KURTI

Pozdravni govor upriličio je u Zajcu i Emil Ćosić, predsjednik Prstena za Primorsko-goransku županiju, dok su kao predstavnici Vlade i Županije govorili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te dožupan Vojko Braut. Osobno se pak prepunoj dvorani kazališta obratio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Snimio Nikola KURTI

Izrazito bogato strukturiran koncert koji je također po svom sastavu i glazbeno-žanrovskom opredjeljenju odašiljao poruku zajedništva i prožimanja kultura Hrvatske te Bosne i Hercegovine oduševio je sve prisutne. Nastupili su, u velikoj mjeri i prema zamisli dr. Ane Babić, profesorice s riječkog Ekonomskog fakulteta, dopredsjednice Prstena te koordinatorice cjelokupnog događanja, Martina Majerle, Damir Urban, Ana Širić, klapa Kastav, Ivan Jelić, Sandra Bagarić i pijanist Darko Domitrović, dok je Hanka Paldum, višestrukim pozivom na “bis”, još jednom pokazala kako je potpuno zasluženo desetljećima jedna od najvećih glazbenih diva s prostora kojem se dominantno obraća i Prsten. Zajedništvo, obrazovanje, znanost – nikad i nikako podjele po bilo kojem kriteriju, poruka je Prstena koja je u nedjeljnu večer na jedan vrlo direktni i plemeniti način iz Rijeke poslana svijetu.

Snimio Nikola KURTI

Snimio Nikola KURTI

Objava Humanitarni koncert udruge Hrvata iz BiH u riječkom Zajcu: Obrazovanje, zajedništvo i prožimanje kultura jači od bilo kakvih podjela pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (347)rijeka (903)