Sustav e-Građani dosegao dva milijuna korisnika, očekuju se nove usluge

dulist - prije 8 sati - link

Sustav e-Građani zabilježio je više od dva milijuna korisnika, a broj korisnika svakodnevno raste. Građanima su trenutačno na raspolaganju preko 100 e-usluga, a uskoro se očekuje dodavanje novih usluga koje su u završnim fazama razvoja. Pet najčešće korištenih e-usluga su Korisnički pretinac, Portal zdravlja, e-Porezna, Elektronička komunikacija sa sudovima i e-Dnevnik za roditelje.

Najveći broj korisnika dolazi iz dobnih skupina od 40 do 44 godine, a zatim od 35 do 39. Roditelji najčešće koriste usluge poput Portala zdravlja, e-Dnevnika, e-Matičnih knjiga, e-usluga MUP-a te Moj OIB za svoje potrebe u vezi s djecom.

– Kontinuirani rast korisnika sustava e-Građani svjedoči o tome da su građani prepoznali njegovu vrijednost. Naš cilj je nastaviti unapređivati digitalizaciju svih javnih procesa, razvijati nove e-usluge i povezivati tijela državne uprave kako bismo građanima i poduzetnicima osigurali bržu i kvalitetniju uslugu. Portal e-Građani predstavlja ključnu poveznicu između građana i javne uprave, omogućavajući im jednostavan pristup uslugama i informacijama te olakšavajući svakodnevne administrativne zadatke. Digitalizacija svih procesa javne uprave doprinosi transparentnosti, smanjenju birokracije i učinkovitijem upravljanju, čime se poboljšava kvaliteta života naših građana – izjavio je ministar Damir Habijan.

Cilj portala e-Građani je postati bolji alat za rješavanje životnih situacija i pružiti podršku građanima.

– Fokus je na najčešće situacije u kojima građani koriste usluge državnih tijela. To će se postići pružanjem relevantnih informacija na jednom mjestu, organiziranim prema koracima koje građani trebaju slijediti. Sadržaj će biti strukturiran s jasnim smjernicama primjenjivim na sve životne situacije, kako bi bio što pristupačniji- izjavio je državni tajnik Bernard Gršić.

Dvomilijunti korisnik bit će kontaktiran te će mu se uručiti simboličan poklon paket.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3809)