IJF GRAND SLAM Anđela Violić i Iva Oberan u hrvatskoj reprezentaciji za Abu Dhabi

dulist - prije 4 sata - link

Iva Oberan (JK Župa dubrovačka) i Anđela Violić (JK Dubrovnik 1966) među devet su hrvatskih reprezentativaca koji nastupaju na Grand slamu u Abu Dhabiju.
Naime, nakon što jeu svibnju ove godine održano Svjetsko prvenstvo, hrvatski reprezentativci opet se vraćaju na tatami u Abu Dhabi, ovog puta na IJF Grand Slam koji se održava od 11. do 13. listopada 2024. Prema Emiratima se uputilo 225 natjecatelja iz 29 različitih država, a među njima i devet hrvatskih predstavnika, od toga sedam judašica i dvoje judaša.

Mnoštvo osvajača svjetskih medalja predvodit će žene na Grand Slamu u Abu Dhabiju ovog vikenda, a na vrhu žestoke liste je aktualna svjetska prvakinja -63 kg, Joanne VAN LIESHOUT (NED). Uz nju najzvučnije ime je u kategoriji do 70kg, prva nositeljica turnira Lara CVJETKO (JK ‘Solin’), osvajačica srebrne medalje sa SP-a i brončana s ovogodišnjeg zagrebačkog Grand Prix-a. Nikako ne treba zaboraviti da je 23-godišnja Cvjetko uoči OI-a bila četvrta na svjetskoj rang ljestvici i kvalificirana za OI u Parizu, no, rigorozni sustav kvalifikacija dopušta samo jednog natjecatelja iz pojedine države po težinskoj kategoriji.

Čini se da je slična situacija za mnoge sportaše koji se natječu ovog vikenda, većina nije imala priliku natjecati se u Parizu, ali bili su vrlo blizu. U tom čamcu bila je i Iva OBERAN (-63kg/JK „Župa dubrovačka“) koja je zaostala za Katarinom KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac), koja se borila za brončanu medalju na Olimpijskim igrama.

Tu je naravno i Karla PRODAN (-78kg / JK „Pujanke“ – Split) jedina koja je osjetila „okus“ Olimpijskih igara, doduše u Tokiju 2020, ali treba uzeti u obzir da su je u prethodnom olimpijskom ciklusu zaustavile ozljede.

Hrvatska može biti uzbuđena s novom perspektivom u kategoriji do -57kg jer je Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“) prešla iz -52kg i odmah se popela na postolje domaćeg terena za vrijeme Grand Prixa u Zagrebu. Uz nju, Hrvatsku u istoj kategoriji predstavlja i Tihea TOPOLOVEC (AJK „Mladost“ – Zagreb).

Oba muška predstavnika koja putuju u Emirate, Robert KLAČAR (-73kg/JK „Istarski borac – Pula) i Marko KUMRIĆ (-100kg/AJK „Student“ – Split) imaju iskustvo osvajanja medalja na IJF WJT, Klačaru je to uspjelo ove godine na zagrebačkom Grand Prixu, dok je mlađi Kumrić to uspio 2021. kada je osvojio brončanu medalju također u Zagrebu.

Hrvatska reprezentacija:
-73kg Robert KLAČAR (JK “Istarski borac” – Pula)
-100kg Marko KUMRIĆ (AJK “Student” – Split)
-57kg Ana Viktorija PULJIZ (JK “Solin”) / Tihea TOPOLOVEC (AJK “Mladost” – Zagreb)
-63kg Iva OBERAN (JK “Župa dubrovačka”)
-70kg Lara CVJETKO (JK “Solin”) / Anđela VIOLIĆ (JK “Dubrovnik 1966”)
-78kg Karla PRODAN (JK “Pujanke” – Split)
+78kg Helena VUKOVIĆ (JK “Samobor”)

pročitaj cijeli članak

Sport (10873)