Američka internetska stranica je u travnju pisala o hipotetskom uraganu Milton

faktograf - prije 24 sata - link

Korisnik Facebook profila objavio je screenshot naslova članka iz travnja tekuće 2024. godine: “Sve o uraganu Milton“. Budući da uragan Milton upravo ovih dana – u listopadu 2024. godine – “divlja” nad Atlanticom i prijeti obalama savezne američke države Florida, korisnik profila (arhivirano ovdje) se pita:

“Članak napisan u travnju 2024. o uraganu nazvanom ‘Milton’ u listopadu 2024.! Kako je ovo moguće? Neka mi netko kaže da je ovo prirodno?”

U travnju jasno navedeno da se piše o uraganu koji se još nije dogodio

Točno je da je u travnju, točnije 25. travnja, objavljen članak o uraganu koji je aktualan danas, u listopadu tekuće godine. Članak je objavljen na stranicama humanitarne organizacije Convoy of Hope. Međutim, u članku jasno stoji da autori pišu o uraganu koji se nije dogodio, odnosno koji bi se tek mogao dogoditi. Ime uragana Milton autorima je bilo poznato, jer imena su uraganima unaprijed dodijeljena i mogu se naći na listi američkog Nacionalnog centra za uragane.

U članku od travnja navodi se ovako: “Kada čujete ime povezano s velikom atlantskom olujom, ono potiče s liste koju kreira i obnavlja Svjetska meteorološka organizacija svakih šest godina. Ime se povlači i zamjenjuje kad oluja s tim imenom izazove ekstremnu štetu na imovini i gubitak života. Milton je 13. ime na listi za 2024. godinu i predstavlja primjer povremene zamjene imena. Vratimo se šest godina unazad, na 2018. godinu kad je posljednji put korištena ovogodišnja lista i kad je uragan Michael postao prvi uragan kategorije 5 koji je pogodio kopno SAD-a od Endrua 1992. godine. S vjetrovima brzine od 160 milja na sat (257 kilometara na sat), destruktivna snaga uragana Michael bila je ogromna. U centralnoj Americi i Sjedinjenim Državama oluja je odnijela živote 74 ljudi i izazvala štetu od 25,5 milijardi dolara. Nakon toga, ime ‘Michael’ je trajno povučeno i 2019. godine zamijenjeno imenom ‘Milton’ za sezonu uragana 2024. godine. To znači da nećete pronaći podatke o prethodnom uraganu Milton. Barem ne o pravom uraganu. Na stranici o hipotetičkim uraganima pronaći ćete sve o uraganu kategorije 5, Milton, ‘koji je izazvao široko rasprostranjenu štetu u listopadu 2024.’ Nadajmo se da će taj scenarij ostati u domeni fikcije”, navodi se u članku od travnja ove godine.

Kako je u ovom odlomku spomenuto, o uraganu Milton – koji je danas uistinu aktivan – ranije se pisalo na internetskoj stranici koja objavljuje članke o “hipotetičkim uraganima”. U obrazloženju ove stranice jasno je navedeno: “Sadržaj na ovoj stranici je izmišljen i NIJE izvor za prave tropske ciklone. NIJEDAN dio sadržaja na ovoj stranici ne treba shvatiti kao stvarni pokazatelj loših vremenskih prilika”.

Da ne bi bilo zabune, u članku na portalu humanitarne organizacije Convoy of Hope – onom koji je objavljen u travnju ove godine i na koji se poziva korisnik u svom postu na Facebook profilu – navodi se izrijekom: “Nijedan stvarni uragan Milton nije pogodio kopno, ali ako pogledate zbirne mape putanja drugih imenovanih oluja, možete dobiti predstavu o općem rasponu mogućih mjesta na kojima se oluje obično završavaju”. Nadalje je navedeno i da će članak “biti ažuriran ako tijekom 2024. godine postanu dostupni novi detalji o uraganu Milton”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ažuriranje članka iz travnja

Ažuriranje članka, kako je u travnju i najavljeno, događa se upravo ovih dana, kad se stanovnici Floride spremaju na udar uragana “Milton”. Članak je ostao na istoj internetskoj adresi, ali sadržaj je izmijenjen, budući da se predviđanje o mogućem uraganu Milton u 2024. godini obistinilo.

U ažuriranom članku navode se podaci o sad aktualnom uraganu Milton: “Uragan Milton je objavljen 6. listopada 2024. i brzo je, do 7. listopada, dostigao status uragana kategorije 5. Očekuje se da će uragan Milton pogoditi Floridu – regiju koja još uvijek osjeća posljedice uragana Helene – do 9. listopada.”

U zaključku valja sažeti: članak čiji naslov i vrijeme objave je ovih dana zbunilo korisnika Facebooka – te se pita kako je moguće da je o uraganu Milton netko pisao još prije pet mjeseci – uistinu je objavljen u travnju, ali on se bavio predviđanjem budućeg uragana. Ime “Milton” autoru je bilo poznato jer su imena uragana unaprijed poznata i objavljena na listi američkog Nacionalnog centra za uragane.  Predmetni članak sad je ažuriran – kako je to u travnju ove godine i najavljeno – i u njemu se navode podaci o sad aktualnom uraganu “Milton”.

Autoru koji je u činjenici ranije objave članka o uraganu koji se tek ima dogoditi vidio dokaz za “neprirodno” očigledno nije bilo poznato da u SAD-u postoje portali, autori i čitatelji koji vode rasprave o uraganima koji bi tek mogli nastupiti, kako je to slučaj sa stranicom koja se bavi “hipotetičkim uraganima”.

The post Američka internetska stranica je u travnju pisala o hipotetskom uraganu Milton appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dezinformacije o klimi (10)Oluja (179)Razotkriveno (74)sad (286)uragan (26)uragan Milton (9)