Poznat je program summita u Dubrovniku, evo o čemu će se raspravljati i tko će sve sudjelovati

dulist - prije 5 sati - link

Nakon summita u Ateni i Tirani došao je red na Dubrovnik. Hotelu Excelsior, održati 3. summit Ukrajina – Jugoistočna Europa. Domaćini ovog važnog međunarodnog sastanka bit će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Sastanak okuplja čelnike jugoistočne Europe te ključne europske i međunarodne predstavnike u svrhu rasprave o budućnosti regije i podršci Ukrajini u kontekstu aktualnih geopolitičkih izazova.

Na summitu će sudjelovati predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, te brojni drugi visoki dužnosnici iz Grčke, Bugarske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Moldove, Turske, Srbije, Rumunjske i Europske komisije. Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se putem video poruke.

Uoči summita, Plenković i Zelenski održat će bilateralni sastanak nakon kojeg će potpisati Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, čime će dodatno osnažiti odnose dviju zemalja. Osim potpisivanja sporazuma, u programu su planirani sastanci premjera Andreja Plenkovića s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, s predsjednikom Vlade Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te spredsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani.

Ovaj događaj naglašava značaj regionalne suradnje i zajedničkih napora u suočavanju s izazovima koji utječu na stabilnost Europe, s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (744)