Snimka prikazuje nastanak pijavice, a ne ‘pokretanje’ nevremena putem HAARP-a

faktograf - prije 6 dana - link

Na Facebook stranici Bijela VRANA 18. rujna objavljena je snimka (arhivirano ovdje) za koju se navodi da je s područja otoka Korčule ta da prikazuje nevrijeme navođeno HAARP tehnologijom. U statusu piše sljedeće:

“Pokretanje nevremena preko haarp tehnologije (snimili stranci na Korčuli)!…”

Screenshot/Facebook

DHMZ:  Radi se o odličnom primjeru nastanka pijavice

Ipak, ne radi se ni o kakvoj neuobičajenoj pojavi ili nečemu što bi bilo “pokretano HAARP tehnologijom”. Riječ je o pijavici, koja je uobičajena pojava u Jadranskom moru. Potvrdili su to i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u odgovoru na upit Faktografa.

“Da, riječ je o pijavici. I pritom se radi o odličnom primjeru nastanka pijavice, od njezinog začetka na morskoj površini do spajanja s lijevkom iz baze oblaka.

U tom razdoblju zabilježen je veći broj pijavica duž jadranske obale, o čemu su izvještavali mediji, a građani dijelili fotografije i videozapise na društvenim mrežama”, poručili su iz DHMZ-a.

O nizu pijavica koje su se sredinom rujna razvijale na Jadranu zaista su pisali brojni mediji poput Slobodne Dalmacije, Večernjeg lista, Net.hr-a, Morski.hr-a, Dnevnik.hr-a

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Videozapisi različitih pijavica na Jadranu objavljivani su na profilima Al Jazeere Balkans, Hrvatske radiotelevizije, RTL-a kao i na službenom X profilu (bivši Twitter) Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Oceanograf Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) za Jutarnji list je sredinom rujna objasnio kada se najčešće pojavljuju pijavice na Jadranu.

“Pijavice na Jadranu se najčešće javljaju ljeti, i to kod situacija kada je strujanje u atmosferi jugozapadno uz istovremeni prodor hladnog zraka, pri čemu nastaju snažni olujni oblaci. Upravo takva sinoptička situacija je prisutna danas, jer sve oluje kod kojih su zapažene pijavice upravo putuju od jugozapada prema sjeveroistoku. Nadalje, ljeti se nad morem nalazi mnogo više vlage nego zimi, što je neki način ‘hrana‘ pijavicama nad morem. Također, pijavice se češće javljaju tijekom dana, jer su i olujni procesi snažniji tijekom dana”, pojašnjavao je oceanograf Vilibić.

Valja naglasiti i da nema konsenzusa struke oko toga pojavljuju li se u Hrvatskoj samo pijavice ili se zapravo radi o tornadima. O tome smo detaljno pisali u našem tekstu u rujnu prošle godine.

Što je HAARP?

O istraživačkom programu HAARP, civilnom i vojnom programu pokrenutom u SAD-u pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova zemljine atmosfere, Faktograf je pisao u više navrata. Dezinformacije vezane uz taj sustav uglavnom se odnose na tvrdnje da on može mijenjati vremenske prilike, izazivati oluje i požare, ali i potrese, dok oni “kreativniji” idu tako daleko da kažu kako služi za kontrolu uma.

HAARP, punog naziva The High-frequency Active Auroral Research Programprovodi se na američkoj Aljasci i koristi visoko frekventne radio valove za istraživanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere. Sastoji se od niza visokofrekventnih radio antena smještenih u mjestu Gakona te nije više pod vojnim već sveučilišnim nadzorom i otvoren je za posjetitelje.

HAARP je pokrenula američka vojska početkom 1990-ih, a danas istraživačkim alatima u sklopu tog programa upravlja Sveučilište Aljaske. Upravljanje je prebačeno s Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država na Sveučilište Alaska Fairbanks 11. kolovoza 2015., što je omogućilo HAARP-u nastavak istraživanja ionosferske fenomenologije.

Kako se objašnjava na stranicama Sveučilišta, znanstvenicima ta istraživanja omogućuju bolje razumijevanje procesa koji se kontinuirano odvijaju pod prirodnom stimulacijom sunca. Znanstveni instrumenti instalirani u HAARP-ovom opservatoriju također se mogu koristiti za karakterizaciju ionosfere pomoću satelitskih svjetionika, teleskopsko promatranje fine strukture u aurori i dokumentiranje dugoročnih varijacija u ozonskom omotaču.

Kao odgovor na teorije zavjere, znanstvenici su naglasili da je ionosfera daleko iznad troposfere i stratosfere gdje se vremenske prilike na Zemlji zapravo mijenjaju, a što se tiče bilo kojih drugih posljedica koje se pripisuju HAARP-u, ustvrdili su da je “količina energije koju IRI taloži u ionosferi daleko ispod one koju Sunce prirodno emitira pa se i sve eventualne posljedice IRI-ja brzo rasprše”.

Objašnjavajući nemogućnost utjecaja HAARP-a na vrijeme, Bruce Ward, istraživač ionosfere na Sveučilištu u australskom Adelaideu, za portal AAP je poručio kako ne postoji mogućnost da HAARP utječe na vrijeme na Zemlji. “Da bismo imali bilo kakav učinak na vrijeme, morali bi postojati neki fizički fenomeni koji prenose energiju u niže slojeve atmosfere na vrlo nelinearan način, odnosno enormno je povećavaju”, objasnio je.

Zaključno, snimka objavljena na Facebook stranici Bijela VRANA prikazuje pijavicu na Jadranu što je sasvim uobičajena pojava na Jadranu. Kako su nam pojasnili iz DHMZ-a snimka prikazuje pijavicu od njezina začetka na morskoj površini do spajanja s lijevkom iz baze oblaka, a o pijavicama koje su se sredinom rujna širile Jadranom pisali su brojni mediji, a objavljeni su i brojni videozapisi. Tehnologija HAARP-a kao što smo pisali već više puta, ne može utjecati na vrijeme na Zemlji.

The post Snimka prikazuje nastanak pijavice, a ne ‘pokretanje’ nevremena putem HAARP-a appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dezinformacije o klimi (10)dhmz (101)Oluja (179)pijavica (6)Razotkriveno (74)