Nacionalni je dan borbe protiv raka dojke, odazovite se na preventivne preglede!

dulist - prije 5 sati - link

Odlukom Hrvatskog sabora, svake godine 7. listopada obilježava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 posto novooboljelih je starije od 50 godina, no od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, pa je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je na svojim stranicama danas podatke koji upućuju da prevenciju i liječenje treba shvatiti itekako ozbiljno. U Hrvatskoj je, naime, u 2021. zabilježeno 2928 slučajeva raka dojke kod žena, dok je u 2023. godini od raka dojke umrlo 707 žena.

Doduše dobra je vijest da rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Pet do deset posto svih karcinoma dojke nasljedni su, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, te prethodna bolest dojke.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 62 posto. Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa, što znači u sklopu sistematskih pregleda ili pak u privatnom sektoru, zbog čega se ne odazivaju na poziv.

Tijekom 18 godina provedbe u okviru programa učinjeno je oko dva milijuna mamografskih pregleda i otkriveno je više od deset tisuća novih karcinoma dojki.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3880)