Milanović danas sudjeluje na samitu Procesa Brdo-Brijuni. Sastat će se s regionalnim čelnicima

novilist - prije 4 sata - link

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak će u Tivtu sudjelovati na samitu Procesa Brdo-Brijuni, zajedničke hrvatsko-slovenske inicijative kojom se želi pospješiti suradnja zemalja jugoistoka Europe i njihovo približavanje EU-u koje, međutim, ide vrlo sporim tempom.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović ugostit će sastanak na vrhu inicijative službeno pokrenute 2013. kojemu su domaćini i njezini supredsjedatelji Milanović i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Sudjelovat će i čelnici ostalih zemalja članica procesa – Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, a s nekima od njih Milanović će se u ponedjeljak i utorak i bilateralno sastati, najavljeno je s Pantovčaka.

Sastanak u Tivtu bit će usmjeren na aktualna pitanja zajednička svim zemljama regije, kaže se u najavi skupa.

Deklaracija usvojena prošle godine bavila se pitanjima odljeva mozgova iz regije, posebice mladih, održivog razvoja i zaštite okoliša, kao i suzbijanjem posljedica klimatskih promjena, odnonso temama, kako su tada rekli Milanović i Pirc-Musar, koje “nas više spajaju nego razdvajaju.”

Time je inicijativa krenula u mirnije vode nakon što na samitu 2022. nije usvojena zajednička deklaracija zbog prijepora oko spominjanja konstitutivnosti triju naroda u BiH, a godinu prije toga je prihvaćen tek kompromisni tekst završne izjave zbog prepirki između kosovske predsjednice Vjose Osmani i Aleksandra Vučića

“Šefovi država sudionica Procesa Brdo-Brijuni na sastanku u Tivtu raspravljat će o jačanju regionalne stabilnosti i suradnje, ubrzanju procesa pridruživanja Europskoj uniji zemalja jugoistočne Europe, zadržavanju mladih kroz bolje prilike te prilagodbi ciljevima Europskog zelenog plana”, kaže se u najavi Ureda predsjednika.

Nema mentora

Hrvatskom predsjedniku sviđa se, što je naglasio na prošlogodišnjem skupu u Skoplju, činjenica da je proces Brdo-Brijuni “jedini proces nad kojim postoji regionalno vlasništvo, nema nikakvih mentora, komisije, drugih članica EU-a.”

U prvim godinama na samitima su sudjelovali počasni gosti, poput bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, bivše njemačke kancelarke Angele Merkel ili tadašnjeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena. Zadnjih godina počasnih gostiju na samitima nema.

“Na sastancima Brdo-Brijuni ranijih godina gostovali su promotori ili mentori, to mi se nije previše dopadalo, ne vidim potrebe za tim”.

Zemlje zapadnog Balkana u različitim su stupnjevima približavanja EU-u.

Srbija i Crna Gora vode pregovore desetak godina, Albanija i Sjeverna Makedonija počele su pregovore 2022., a te iste godine je BiH dobila status kandidata, dok Kosovo ima status potencijalnog kandidata. Pet zemalja EU-a Kosovo još uvijek nije priznalo.

U zajedničkoj deklaraciji nakon samita u Skoplju prošle godine se, između ostalog, navodi da i EU i zapadni Balkan trebaju biti spremni za proširenje, što je prije moguće, ali ne kasnije od 2030. godine.

No ta godina teško da može biti i godina ulaska neke od zemalja jugoistočne šestorke, što zbog globalne situacije gdje je fokus EU-a nužno premješten s proširenja, što zbog nekih bilateralnih pitanja, a što zbog različitim problema unutar pojedinih država.

Milanović će prije samita posjetiti hrvatsku zajednicu u Donjoj Lastvi.

Objava Milanović danas sudjeluje na samitu Procesa Brdo-Brijuni. Sastat će se s regionalnim čelnicima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3887)zoran milanović (407)