Web3Tales: Za 5-10 godina blockchain će raditi u pozadini svakodnevnih transakcija

netokracija - prije 16 sati - link

U srcu Zagreba okupilo se oko 400 uzvanika, 26 predavača i stručnjaka iz cijelog svijeta, a teme koje prožimaju blockchain, financije, sigurnost, tokenizaciju, stabilne kriptovalute, CBDC odnosno centralno bankarsku digitalnu valutu, postale su bliže široj publici. 

Ovogodišnja glavna predavačica Sanja Kon iz američke kompanije Circle naglasila je da će blockchain tehnologija postati uobičajeni dio svakodnevnog života tek kada se neprimjetno integrira u naše svakodnevne aktivnosti. Prema njenim riječima, u idućih 5 do 10 godina ljudi neće biti svjesni da u pozadini koriste blockchain – ključna stvar bit će osigurati nesmetan prijenos informacija.

Sanja Kon iz američke kompanije Circle.

Tradicionalni i decentraliziranih sustavi mogu zajedno

Na konferenciji se raspravljalo o tome kako tradicionalne financijske institucije, poput Raiffeisen Bank International (RBA) i Vise kao globalnog platnog sustava, postupno uvode rješenja temeljena na blockchain tehnologiji.

Vid Hribar iz austrijskog ogranka RBA-a pružio je perspektivu tradicionalne banke na blockchain, naglašavajući da, iako DeFi može izgledati kao prijetnja, neke banke prepoznaju njegove prednosti, poput nižih troškova i inovativnih financijskih proizvoda.

U RBA-a su usmjereni na tokenizaciju imovine i pohranu kripto sredstava, s projekcijama da bi tržište moglo dostići vrijednost od 16 bilijuna eura do 2030. godine.

Posebnu pozornost publike privukao je završni debatni panel, gdje su dva tima, s različitim stavovima, raspravljala o tri ključne teze u ograničenom vremenu. Na strani tradicionalnih financija briljirao je Linardo Martinčević iz HNB-a, dok je na strani DeFi-ja dominirala švicarska odvjetnica Anne Grace Kleczewski. Zajednička poruka panela bila je da će budućnost financija biti u koegzistenciji tradicionalnih i decentraliziranih sustava, koji će kombinirati prednosti oba pristupa kako bi stvorili učinkovitiji i inkluzivniji financijski ekosustav.

Kanadski Consensys, kompanija koja je kreator jednog od najzastupljenijih virtualnih novčanika na svijetu – Metamask te Infura proizvoda, imao je svoju predstavnicu na konferenciji. Jacqueline Robinson zaključila je da je krajnji cilj za korisnike da ne primjećuju razliku između tradicionalnih i decentraliziranih financija.

 O DeFi-ju se premalo priča

Belma Gutlić, dopredsjednica inženjerstva kanadske blockchain kompanije ChainSafe, i glavna organizatorica programa konferencije, naglasila je da ne možemo pričati o budućnosti web3 niti fintecha ukoliko ne uzmemo u obzir globalnu perspektivu.

Organizatorice su svjesno i hrabro odabrale nišnu temu decentraliziranih financija o kojoj se u Hrvatskoj premalo priča, a na globalnoj razini svega je nekoliko konferencija koje su u potpunosti fokusirane samo na ovo područje, kaže Magda Milas, jedna od organizatorica i predsjednica udruge Alice in Blockchain:

Htjele smo dovesti perspektivu globalnih stručnjaka baš u Zagreb. Konferencija je specifična i po tome što ju organizira ženski volonterski tim, na što smo jako ponosne, jer smo prije svega tech udruga posvećena edukaciji o blockchainu, fintechu i uključivanju više žena u ovo područje.

pročitaj cijeli članak

Novost (32)