[FOTO/VIDEO] APOKALIPSA U BIH Najmenje 20 poginulih, urušene kuće, odroni, poplava, potres

dulist - prije 12 sati - link

Strašna nesreća pogodila je šire područje Jablanice u Bosni i Hercegovini. Zbog velikog nevremena i brojnih odrona obustavljen je promet na magistralnim cestama Mostar – Jablanica – Konjic, Jablanica – Prozor i Jablanica – Blidinje.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero, donosi Bljesak.info.

“Službe s čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica”, navodi se u Izvješću Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije povodom velikog nevremena kojeg je zahvatilo Konjic i Jablanicu.

-Situacija je krajnje kritična, doslovno ne pamtimo kad je ovako bilo. Posebno su kritične općine Jablanica i Konjic. U potpunom je prekidu prometna komunikacija, a u djelomičnom prekidu i telefonska komunikacija. Došlo je do ozbiljnih odrona, klizišta, imamo informacije da su doneseni i neki mostovi. Ključni apel građanima je da nitko od građana ne kreće prema Jablanici i Konjicu. Ugroženi su mnogi životi i to je trenutno je prioritet Stožera civilne zaštite da spasimo te ljude, poručeno je iz Stožera civilne zaštite iz kojih su rekli da imaju potvrde o ljudskim žrtvama, navodi Bljesak.info.

Več od 4:30 sati ujutro prijavljuju se nestanci osoba. Nakon toga, broj prijava samo raste. Ozljeđeni, nestali, poginuli, urušene i poplutane kuće, odroni na cestama te zatvranje prometa.

Nesrećama, nažalost nitu nije bio kraj. Kako piše Bljesak.info u 10:30 sati Jablanicu je pogodio i otres jačine 3,1 po Richteru.

Do 12 sati, prema BiH nacionalnim medijima, ima preko 20 smrtno stradalih.

-Hitno su angažirane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, s ciljem hitnog pružanja pomoći civilnim službama vlasti u reagiranju na prirodnu nesreću – obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica – piše Dnevni avaz.

 

jabanica poplava 4
jabanica poplava 3
jabanica poplava 2
jabanica poplava 1

 

pročitaj cijeli članak

Aktualno (730)