Nema dokaza da je Nikola Tesla napravio električni automobil bez baterija

faktograf - prije 3 dana - link

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima i u Facebook grupama dijele informaciju da je Nikola Tesla još početkom dvadesetog stoljeća izumio električni automobil kojem nije bilo potrebno napajanje, budući da se punio sam, električnom energijom preuzetom iz zraka.

“Godine 1931. Nikola Tesla predstavio je i testirao novi automobil. Tesla ga je razvio svojim osobnim sredstvima. Motor je uklonjen, ostavljajući kvačilo, mjenjač i prijenos na stražnje kotače bez prekida. Prijemnik energije (pretvarač gravitacijske energije) izgradio je sam Tesla. Postavljen je ispred upravljačke ploče. Iz pretvarača je virila teška antena, duga otprilike 1,8 metara. Ta je antena očito imala funkciju pretvarača energije zračenja”, navodi se u postovima korisnika društvene mreže (arhivirano ovdje i ovdje).

U drugim postovima (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje), u kojima je objavljena fotografije automobila toga doba, navodi se ovako:

“Ovo je električni automobil Pierce-Arrow Nikole Tesle iz 1921., koji radi na čisti eterični elektricitet. Ovo je automobil koji se sam puni, ne radi na baterije, ulje ili plin. Električna vozila postoje mnogo duže nego što većina ljudi misli. Ovo nije čak ni mit, samo prikrivanje naše izgubljene tehnologije, kako bi nam mogli naplatiti svaki korak i imati potpunu kontrolu nad nama. Besplatna energija je neovisnost, sloboda od matrice, sloboda da idete gdje god želite, živite izvan mreže, imate grijanje i struju i živite svoj život sretno bez uplitanja vlade”.

Korisnici Facebooka koji na svojim profilima publiciraju ovu informaciju pitaju se: “Zašto se ne govori o Teslinom električnom automobilu bez baterija?”

“Nikola Tesla je u ljeto 1931. godine ulicama Buffala u Sjedinjenim Američkim Državama vozio električni automobil koji je vozio njegov nećak, potpuno avangardno vozilo koje je osim dobrih performansi imalo kvalitetu koja je danas potpuno nezamisliva: nedostatak A baterije. To je privuklo pozornost javnosti koja nije znala objasniti kako je moguće da automobil radi bez benzina, ali i bez akumulatora. Objašnjenje je da je luksuzni Pierce-Arrow pretvoren u potpuno električni automobil, ali je Tesla umjesto baterija ugradio jednu od svojih brojnih kreacija, bežični električni sastav”, navodi se u jednom od korisničkih postova (arhivirano ovdje).

U sličnoj verziji iste informacije, jedan od korisnika (arhivirano ovdje) piše:

“Među mnogobrojnim pronalascima koji se pripisuju našem slavnom pronalazaču i naučniku Nikoli Tesli nalazi se i jedan automobil. Naravno, električni! Više od sedam decenija prije nego što je Ilon Mask osnovao kompaniju Tesla i počeo da proizvodi danas najpopularnije, električne automobile na svijetu, Nikola Tesla je davne 1931. godine napravio električni automobil – i to bez baterija!”

Priča potekla od Petra Save

Priča o Teslinom električnom automobilu s bežičnim punjenjem nije nova, a ne postoji niti jedan jedini dokaz da je istinita. Naime, nema materijalnog dokaza, pisanog traga ili nacrta iz Tesline ostavštine koji bi ukazivao da je Tesla izumio takav automobil. Prema wikipedijskoj jedinici s naslovom “Prevara o električnom automobilu Nikole Tesle”, navodni Teslin izum 1967. godine Dereku Ashersu opisao je stanoviti Petar Savo, koji je tvrdio da je Teslin nećak.

“Savo je rekao da ga je Tesla 1931. godine odveo u Buffalo, New York, i pokazao mu modificirani automobil Pierce-Arrow. Prema priči, Tesla je uklonio benzinski motor iz automobila i zamijenio ga beskontaktnim električnim motorom. Rečeno je da je motor pokretao ‘prijemnik kozmičke energije’ koji se sastojao od kutije dimenzija oko 25 inča duge, 10 inča široke i 6 inča visoke, koja je sadržavala 12 radio vakuumskih cijevi i bila povezana sa antenom dugom 6 stopa (1,8 m). Naveo je da je tijekom osmodnevnog razdoblja automobil vozio brzinom oko 50 do 90 milja na sat. Nikada nije pronađen fizički dokaz koji bi potvrdio da je automobil zapravo postojao. Tesla nije imao nećaka po imenu Peter Savo, a Teslin pranećak William Terbo smatra da je priča o Teslinom električnom automobilu izmišljotina, stoji u wikipedijskoj jedinici o “prevari o električnom automobilu Nikole Tesle”.

Na internetskoj stranici nikolateslalegend.com, pod naslovom “Mit o Teslinom električnom automobilu”, navodi se izvještaj urednika znanstvenog lista Eagle Johna O’Neilla od 10. srpnja 1932. godine, u kojem su navedene izjave koje je navodno dao Nikola Tesla:

“Privlačne značajke kozmičkih zraka su njihova postojanost. One nas obasipaju tijekom cijelih 24 sata i ako se razvije postrojenje za korištenje njihove energije, neće biti potrebni uređaji za skladištenje energije, kao što bi bilo potrebno s uređajima koji koriste vjetar, plimu ili sunčevu svjetlost. Sva moja istraživanja ukazuju na zaključak da su to male čestice, svaka s tako malim nabojem da smo opravdani zvati ih neutronima. Kreću se velikom brzinom, koja premašuje brzinu svjetlosti. Više od 25 godina pokušavam ukrotiti kozmičke zrake i sada mogu reći da sam uspio upravljati pokretačkim uređajem pomoću njih. Reći ću vam na najopćenitiji način: kozmičke zrake ioniziraju zrak, oslobađajući mnoge naboje – ione i elektrone. Ti se naboji hvataju u kondenzatoru koji se prazni kroz strujni krug motora. Nadam se da ću izgraditi svoj motor u velikim razmjerima, ali okolnosti nisu bile povoljne za ostvarenje mog plana”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nema dokaza da je automobil postojao

Na internetskom portalu Clean Tehnica također se navodi priča o navodnom izumu Nikole Tesle, uz pojašnjenje da ne postoji niti jedan dokaz da je takav automobil ikad postojao.

“Priča, koja se ponekad naziva ‘prevarom o električnom automobilu Nikole Tesle’, tvrdi da je modificirani Pierce-Arrow ‘vozio oko 50 milja brzinom do 90 mph tijekom osmodnevnog razdoblja’, što bi svakako bilo nevjerojatno da je istina. Nažalost, ne postoji apsolutno nikakav dokaz da je takav automobil ili tehnologija ikada postojala. Prvo spominjanje ovog modificiranog automobila pojavilo se od strane Petera Sava (koji je tvrdio da je Teslin nećak), Dereku Ahersu, s datumom 16. rujna 1967. godine. Savo je rekao da ga je Tesla 1931. godine odveo u Buffalo, New York, i pokazao mu modificirani Pierce-Arrow automobil. Nikolin pravi pranećak, William Terbo, izjavio je da Nikola ‘nije imao nećaka po imenu Peter Savo’”, navodi se na portalu Clean Tehnica.

Usput rečeno, William Bill Terbo bio je unuk Tesline starije sestre Angeline, a preminuo je 14. kolovoza 2018. godine u svojoj kući u New Jerseyu, u dobi od 89 godina.

Portal Cosmos Weekly na ovu temu piše da su “tvrdnje da je Tesla izumio električni automobil obično povezane s pričom o ‘crnoj kutiji’ koja napaja motor besplatnom kozmičkom energijom”.

“Velik dio rasprava o tome kreće se u smjeru da su Teslina revolucionarna otkrića bila potisnuta od strane kompanija koje su štitile vlastite financijske interese. Većina tih priča temelji se na navodnom izvještaju stanovitog Petera Sava, navodnog Teslinog nećaka, koji je tvrdio da je sudjelovao u eksperimentu koji uključuje automobil i ‘eteričnu energiju’ – prirodno prisutne nabijene čestice. Prema toj priči, 1931. godine Tesla je odveo svog nećaka u garažu u Buffalu, New York, i pokazao mu modificirani Pierce-Arrow automobil. ‘Prijemnik kozmičke energije’ automobila – crna kutija s 12 vakuumskih cijevi – bio je povezan s dugom antenom. Navodi se da je automobil vozio oko 80 kilometara pri brzinama do 140 kilometara na sat tijekom osmodnevnog testiranja na cesti. Tesla je navodno rekao da bi uređaj mogao zauvijek napajati automobil, kao i opskrbljivati potrebe kućanstva ‘s viškom energije’.

Činjenica je da je Tesla 1898. godine podnio patent za ‘metodu i uređaj za upravljanje mehanizmom pokretnih plovila ili vozila’. Međutim, pojavljuju se četiri velika problema s ovom pričom. Prvo, nikada nije pronađen fizički dokaz o postojanju automobila kakav je opisao Savo. Drugo, Tesla nije imao nećaka po imenu Peter Savo. Treće, Teslin pranećak William Terbo izjavio je da je priča o električnom automobilu izmišljotina. Četvrto, unatoč osam desetljeća napretka u fizici, nikada nije otkriven dokaz o postojanju te ‘eterične energije’”, navodi se u članku na portalu Cosmos Weekly.

Budući da je priča o Teslinom automobilu utemeljena isključivo na navodnom svjedočanstvu lažnog Teslinog nećaka koji se zvao Petar Savo te ne postoji niti jedan jedini materijalni dokaz da je Nikola Tesla izumio takav automobil i vozio se s njim po Sjedinjenim Američkim Državama, navodi o ovom Teslinom izumu ne mogu se uzeti kao vjerodostojni.

The post Nema dokaza da je Nikola Tesla napravio električni automobil bez baterija appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dezinformacije o klimi (8)električni automobil (9)energetika (25)energija (5)Nikola Tesla (17)Razotkriveno (70)