Luka Ploče nema potvrdu da će brod s eksplozivom za Izrael pristati kod njih

faktograf - prije 1 dan - link

“Postoje informacije kako bi brod MV Kathrin, koji nosi 8 kontejnera eksplozivnog materijala za Izrael, mogao pristati u Hrvatskoj. Brod pod portugalskom zastavom, nakon što je trebao proći kroz Crnu Goru, no zahtjev je povučen, na putu je za Hrvatsku”, navodi se u statusu objavljenom 2. listopada na Facebook profilu “Free Palestine. Solidarity from Croatia”.

U nastavku se navodi da se “Inicijativa za slobodnu Palestinu pridružuje međunarodnoj kampanji #BlockTheBoat” te se poziva lučke kapetanije u Hrvatskoj da odbiju brod Kathrin, a Vladu Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića da ni u kojem slučaju ne dopuste da budemo tranzitna zemlja za smrtonosne eksplozive.

Brod je sada u međunarodnim vodama

Prema platformi VesselFinder teretni brod koji plovi pod portugalskom zastavom Kathrin, u trenutku objave teksta, nalazio se u međunarodnim vodama jugozapadno od lastovskog otočja, na granici hrvatskih teritorijalnih voda.

Prema podacima portala The Maritime Executiv, brod je krajem srpnja krenuo iz Vijetnama, stao je u Singapur kako bi natočio gorivo prije plovidbe Indijskim oceanom do Afrike. Nakon ulaska u Sredozemno more, brod je ponovno točio gorivo na Malti. Inače, brod koji je plovio pod portugalskom zastavom je u vlasništvu njemačke kompanije Lubeca Marine.

Priopćenje Amnesty Internationala

Prije dva dana Amnesty International, međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava pozvala je Sloveniju, Crnu Goru i Portugal da ne pomažu u isporuci eksploziva za Izrael koji se, navodno, nalazi na tom brodu.

“Slovenija i Crna Gora moraju zaustaviti brod MV Kathrin, koji plovi pod portugalskom zastavom, a za koji se vjeruje da prevozi eksploziv za Izrael”, stoji u priopćenju te se navodi da Slovenija i Crna Gora ne smiju dozvoliti pristajanje tog broda u njihove luke i dodaju da postoji rizik da će se teret s tog broda koristiti u počinjenju ratnih zločina u Pojasu Gaze.

AI u svom priopćenju navodi da su Vlada Namibije i portugalski ministar vanjskih poslova potvrdili da se u teretu na brodu nalazi i eksploziv koji bi trebao završiti u Izraelu. Navode i informacije Vlade Namibije da je operater broda napisao kako se na njemu nalazi i osam kontejnera s eksplozivom RDX Hexogen namijenjenih Izraelu.

Namibija zabranila uplovljavanje broda

Namibija je krajem kolovoza zabranila uplovljavanje tog broda u svoju luku Walvis Bay, a ministrica pravosuđa Yvonne Dausab je taj potez objasnila činjenicom da se u njemu nalazi “eksplozivni materijal namijenjen Izraelu”.

Kako je tada pisao BBC, brod je krenuo iz Vijetnama te je zatražio dopuštenje za pristajanje u namibijskoj luci Walvis Bayju prije nastavka putovanja na sjever – prema Sredozemnom moru. Namibijska ministrica pravosuđa je lokalnim medijima navela da se policijskom istragom utvrdilo da se na brodu zaista nalazi eksplozivni materijal namijenjen Izraelu zbog čega mu je zabranjeno pristajanje u toj afričkoj državi.

Namibijski medij Windhoek Observer naveo je u svojoj vijesti da je u dokumentaciji za dobivanje dozvole podnesenoj 2. kolovoza stajalo da brod putuje iz vijetnamske luke Haipong u slovensku luku Koper, a da se u njemu nalazi 60 kontejnera TNT-a i osam kontejnera eksploziva hexogen. Dozvola za uplovljavanje ukinuta je 24. kolovoza jer je policija utvrdila da je krajnja destinacija za hexogen Izrael.

Posebna izvjestiteljica UN-a upozorila na brod

Krajem kolovoza i posebna izvjestiteljica UN-a za Okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese je u svojem statusu na društvenoj mreži X upozorila da bi pomaganje u isporuci tog tereta moglo predstavljati kršenje Konvencije o genocidu.

“Prema primljenim informacijama, brod Kathrin, koji plovi pod portugalskom zastavom, trebao bi isporučiti osam kontejnera eksploziva Izraelu. Taj eksploziv je, navodno, ključna komponenta u zračnim bombama i projektilima koje Izrael koristi protiv opkoljene Gaze i u svojoj genocidnoj kampanji protiv Palestinaca. Nakon što je Namibija s pravom odbila pristajanje u luku brodu Kathrin, poštujući međunarodno pravo, nadam se da će Angola slijediti njezin primjer i uskratiti primanje broda. To bi bilo ozbiljno kršenje Konvencije o genocidu”, napisala je Albanese.

Pola tereta ide proizvođaču oružja u Izrael

Informaciju da se na brodu nalazi eksplozivni materijal za Izrael sredinom rujna potvrdio je i portugalski ministar vanjskih poslova Paulo Rangel. “Taj brod ne plovi za Izrael nego prema dvjema sredozemnim lukama, jednoj u Sloveniji, a drugoj u Crnoj Gori”, kazao je i dodao da eksplozivni materijal s broda treba završiti kod kupaca, odnosno proizvođača oružja, u tri države – Poljskoj, Slovačkoj i Izraelu.

Portugalski ministar tada je kazao da je brod u vlasništvu njemačke kompanije, a da bi se teret, nakon iskrcavanja u sredozemnim lukama, trebao na konačne destinacije prevesti drugim brodovima ili kopnom. Potom je dodao i da bi pola tereta trebalo stići proizvođačima oružja u Izraelu, a druga polovica je namijenjena proizvođačima oružja u Poljskoj i Slovačkoj.

Brod nije uplovio u Crnu Goru

U nastavku priče, crnogorski mediji su proteklih dana izvještavali da taj brod ipak neće pristati u luku Bar. Portal RTCG je prije dva dana, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, objavio da će brod ići u Hrvatsku, dok je “zahtjev koji je ranije predat crnogorskoj strani povučen u međuvremenu”.  Jučer je crnogorski portal CDM, pak, neslužbeno doznao kako brod neće uploviti u luku Bar već da ide u Hrvatsku Luku Ploče. U tome članku navode kako saznaju da “Luka Bar nije dobila zahtjev za uplovljavanje tog broda”.

Prije dva dana, portugalskoj informativnoj agenciji Lusa službeni izvor je potvrdio da je prošlog petka vlasnik broda Kathrin zatražio da se s broda povuče portugalska zastava. “U petak, vlasnik broda je službeno i nepovratno zatražio ukidanje registracije u Madeiri i zatražio povlačenje portugalske zastave”, kazao je taj izvor. Objašnjeno je da bi proces povlačenja zastave trebao trajati dva do tri dana. No, dok se to ne obavi, brod ne može ući niti u jednu luku i mora ostati na otvorenom moru. “Neće ploviti pod portugalskom zastavom. Ta tema je gotova”, zaključio je službeni izvor.

Brod će pristati u Sloveniji?

Slovenski mediji (1, 2) jučer su naveli i izjavu slovenske Uprave za pomorstvo koja je izvijestila da će brodu Kathrin dozvoliti uplovljavanje u luku Koper, ako zatraže dozvolu, no to još nisu učinili. U utorak je ta uprava za slovensku agenciju STA objasnila da, ako se u teretu nalazi eksploziv za Izrael, tada je za njega odgovorna carinska služba, a ako se radi o teretu za vojne svrhe, onda je pod odgovornošću slovenskog Ministarstva obrane.

“Ako brod najavi svoj dolazak mi ćemo, u skladu sa svojim ovlastima, dozvoliti ulazak jer je Uprava za pomorstvo odgovorna za sigurnost pomorskog prometa. Dokle god brod ima sve valjane certifikate i poštuje ostale pomorske propise, nećemo zabraniti ulazak”, poručili su.

AI Slovenija: “Teret ne smije doći do Izraela”

“Smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu MV Kathrin ne smije doći do Izraela jer postoji jasan rizik da će se koristiti za počinjenje ratnih zločina protiv palestinskih civila”, kazala je čelnica Amnesty International Slovenija Nataša Posel. Ta organizacija u svojem priopćenju navodi da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje državama transfer oružja stranama u ratnom sukobu kada postoji jasan rizik da će to doprinijeti počinjenju ratnih zločina ili drugih ozbiljnih kršenja odredbi međunarodnog humanitarnog prava.

“Amnesty International poziva na hitno uspostavljanje embarga na oružje za Izrael i palestinske oružane skupine u Gazi zbog njihovog korištenja oružja za počinjenje ratnih zločina i drugih ozbiljnih kršenja. Sve države koje transferiraju oružje stranama u oružanom sukobu, uključujući tranzitom brodova koji prevoze oružje ili eksplozive, riskiraju kršenje svojih obveza da ne potiču, pomažu ili asistiraju u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiju olakšati transfer takvog oružja Izraelu”, zaključila je Posel.

Hoće li brod pristati u Hrvatskoj?

S obzirom da su crnogorski mediji izričito spomenuli da bi brod mogao pristati u hrvatsku Luku Ploče, poslali smo upit luci Ploče je li ta informacija točna. Iz Luke Ploče dobili smo odgovor da nemaju potvrdu kako će brod pristati kod njih.

“Luka Ploče d.d. trenutno nema potvrdu o tome hoće li spomenuti brod pristati u Pločama. Naša je obaveza kao lučki operater pružati lučke usluge u skladu s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske, što činimo uz poštivanje svih sigurnosnih i pravnih standarda te procedura”, naveli su u odgovoru iz Luke Ploče.

Također smo poslali i upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i pitali ih je je li taj brod zatražio dozvolu za pristajanje u neku od hrvatskih luka i je li mu odobreno pristajanje u neku od hrvatskih luka te jesu li hrvatske vlasti u bilo kakvom kontaktu s tim brodom ili njegovim vlasnicima. Odgovor MInistarstva nismo dobili do objave teksta.

Zaključno, brod Kathrin, na kojem se vjerojatno nalazi eksploziv za izraelskog proizvođača oružja, nije pristao u Crnoj Gori i na putu je prema Hrvatskoj gdje bi mogao i uploviti u jednu od naših luka. No, da bi se to dogodilo, brod prvo treba dobiti dozvolu hrvatskih vlasti, a još nije jasno jesu li tu dozvolu uopće zatražili s obzirom da se kao krajnja destinacija broda spominjala slovenska luka Koper.

The post Luka Ploče nema potvrdu da će brod s eksplozivom za Izrael pristati kod njih appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

crna gora (139)Hrvatska (3904)Izdvojeno (29)izrael (289)oružje (38)Pod povećalom (14)slovenija (56)