Lado Bartoniček objavio prvi samostalni album: ‘Pjesme stvaram iz čistog gušta, neopterećen žanrom’

novilist - prije 5 sati - link

Svestrani riječki glazbenik Lado Bartoniček, osnivač i autor grupe Atmospheric, prošlog je tjedna objavio prvi kantautorski album pod nazivom »Na rubu Mjeseca«.

Nakon singlova »Još jednom«, »Poslije tebe«, »Sanjaš sama« i »Tren«, Lado je obavio i novi singl istog naziva kao i album koji je kombinacija down tempa i sanjivog popa. Riječ je o pjesmi u kojoj se isprepliću nježnost, ljubav i potreba za bliskosti, a za koju je snimljen i videospot koji su realizirali Jasmina Štefović i Lado Bartoniček.

Četrnaest pjesama

Bartoničekov novi, eklektični album sadrži četrnaest žanrovski različitih pjesama koje su nastale proteklih deset godina. Kombinacijom rocka, electro popa, indieja, balada i šansona stvoren je jedinstveni zvuk koji je povezan prepoznatljivim Bartoničekovim vokalom i aranžmanima.

Raznolikost albuma osjeća se u pjesmama poput »Mi idemo« i »Još jednom«, brze ska-rock pjesme s naglašenim električnim gitarama i brzim ritmom, preko lirične elektro pop numere »Vrati mi«. Klasična akustična šansona »Svijeća je gorjela« svojim stihovima dokazuje zrelost autora, a zaokruženu cjelinu albuma završavaju višeglasna izvedba »Ruke« i eterična balada »Padamo u zrak«.

Autor glazbe, stihova i aranžmana je Lado Bartoniček koji potpisuje i produkciju albuma. Suradnici na albumu su Franjo Jardas, koji je odsvirao bas-gitaru u pjesmi »Poslije tebe«, i Krešimir Kunda koji je zaslužan za završnu solodionicu trube u pjesmi »Padamo u zrak«.

Ostale instrumente i programiranje potpisuje Lado Bartoniček. Autorica fotografije na naslovnici albuma je Ana Bartoniček, a dizajn potpisuje Jasmina Štefović. Paralelno s objavom albuma stigla je i vijest o njegovoj prvoj promociji.

Prvo predstavljanje izdanja bit će održano u Rijeci 18. listopada, i to u Book caffeu Dnevni boravak s početkom u 21 sat. Tom prigodom autor će izvesti dio novih pjesama s albuma kao i neke uspješnice Atmospherica i dragih mu obrada drugih autora u akustičnom aranžmanu. Sve to povodi su za razgovor s Ladom Bartoničekom.

Promocija u Dnevnom boravku

Najavili ste promociju u Dnevnom boravku. Što pripremate za taj koncert?

– Da, promocija albuma bit će održana u Rijeci 18. listopada u Book caffeu Dnevni boravak. Tom prigodom izvest ću veći dio pjesama s novog albuma kao i neke uspješnice Atmospherica te dragih mi obrada drugih autora u akustičnim aranžmanima, kao što su Pink Floyd, Death Can Dance, Emerson, Lake & Palmer ELP, Zoran Predin i Drago Mlinarec.

Jednostavna odluka

Na prvom samostalnom albumu okupili ste 14 pjesama nastalih u proteklih deset godina. Kako ste se odlučili baš na tih 14 pjesama? Koja im je poveznica?

– Odluka je bila vrlo jednostavna. Pjesme koje sam odabrao od početka su mi bile kombinacija zvuka koji sam oduvijek htio »izbaciti na površinu« i koje su godinama čekale da im dođe pravi trenutak. I sad je taj trenutak konačno došao.

Pjesme su povezane mojim specifičnim pristupom stvaranja aranžmana i zvukom. Dok sam ih stvarao, nisam se vodio time koja bi mogla bila singl ili je li komercijalna, stvarao sam ih iz čistog gušta neopterećen žanrom.

Album donosi žanrovski raznovrsne skladbe kojima pokazujete da odlično »plovite« u različitim stilovima. Imate li ipak uvjetno rečeno najdraži?

– Različiti stilovi daju upravo razlog da ne možete odvojiti samo jednu pjesmu. Sve mi one puno znače, sa svakom sam proživljavao glazbeno stvaralaštvo i za svaki osjećaj sam tako imao jednu pjesmu. Iz tog razloga nastale su brze i dinamične ska-rock pjesme, akustične šansone, lirične elektro pop numere, višeglasne izvedbe i eterične balade.

Kad sam bio mlađi, više sam naginjao ambijentalnom elektro zvuku, dok danas više cijenim klasične pristupe aranžmanima (manje programiranja, a više sviranja instrumenata).

Svoju glazbu stvarate uglavnom sami, uz mali broj suradnika. Možemo li reći da je glazba vaš ispušni ventil, ili još više od toga, vaše omiljeno sredstvo izražavanja?

– Po prirodi sam vrlo kreativna osoba koja se mora izražavati glazbom, sviranjem i scenskim izričajem. Uživam u stvaranju pjesama od početka do samoga kraja, to znači da osmišljavam glazbu, pišem stihove i radim kompletne aranžmane.

Zabavlja me sam rad u studiju dok snimam i sviram sve te instrumente i vokale. Naravno, puno je tu posla, kombiniram privatno vrijeme s poslovnim obvezama, ali kada nešto volite raditi, onda se nađe i vremena za to.

Poslušam savjete i kritike svojih prijatelja i kolega glazbenika koji mi puno znače i s kojima se i privatno družim. Tako je i na ovom albumu nastala suradnja s Franjom Jardasom iz riječke grupe Father koji je odsvirao bas-gitaru u pjesmi »Poslije tebe« i Krešimirom Kundom iz riječke grupe Krešo i kisele kiše koji je odsvirao trubu u posljednjoj pjesmi na albumu, »Padamo u zrak«.

 Foto: A. BARTONIČEK, J. ŠTEFOVIĆ

Nastupi u Rijeci i Zagrebu

Hoćete li nakon Rijeke imati promotivne nastupe i u drugim gradovima?

– S obzirom na to da je album tek izašao, trenutačno sam angažiran na promoviranju u gostovanjima na raznim radijskim i televizijskim postajama, a koncerte trenutačno dogovaram u hodu, ali sigurno planiram još jedan nastup u Rijeci i Zagrebu.

Znamo vas kao osnivača i autora grupe Atmospheric. Kakva je situacija s Atmosphericom danas? Pripremate li nešto novo, i u kojem sastavu?

– Ljetos smo objavili singl »Vjetar s mora« koji će se naći na sljedećem albumu Atmospherica, no dotad ćemo objavljivati singl po singl. Sastav je isti već duži niz godina, a čine ga Martina Majerle (vokal), Marko Sedlak (gitara) i ja – sve ostalo (smijeh)!

Planirate li možda i novi nastup na MIK-u?

– Trenutačno imam fokus na novi album, pripremanje i snimanje spotova za sljedeće singlove te koncerte. Na MIK-u sam godinama nastupao, volim atmosferu tog putujućeg festivala i nadam se da ću im se ubrzo priključiti jer mi je uvijek drago kada to naše »ča« mogu ispreplesti kroz neku svoju pjesmu.

Sljedeći album – instrumentalni

Nakon prvog albuma, odmah pitanje o drugom – pjesama vam sigurno ne nedostaje, stoga – razmišljate li već o novom solističkom materijalu?

– Naravno da imam materijala, no moj idući album bit će kompletno instrumentalan. Smatram da na hrvatskoj glazbenoj sceni nedostaje takve glazbe koja nije nužno komercijalna, ali je definitivno bezvremenska i zanimljiva.

Objava Lado Bartoniček objavio prvi samostalni album: ‘Pjesme stvaram iz čistog gušta, neopterećen žanrom’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (374)Mozaik (584)