BBC u članku o silovanjima u Londonu ne spominje migrante

faktograf - prije 5 dana - link

Na Facebook profilu Antiglobalisti Balkana 23. rujna objavljena je snimka zaslona BBC-jevog članka (arhivirano ovdje) pod naslovom “Silovanje se u Londonu prijavljuje svaki sat” (eng. Rape reported every hour in London).  Uz članak je nalijepljen i sljedeći tekst:

“Silovanje svakih sat vremena prijava! Migranti rasturaju London”.

Screenshot/Facebook

U iscrpnoj reportaži BBC-jevih novinara Jacoba Evansa i Jessice Ure nigdje se ne može pronaći podatak o nacionalnosti ili podrijetlu silovatelja, niti podatak da su silovatelji migranti kao što zaključuje autor fotomontaže na Facebooku.

U uvodu teksta navodi se brojka od 8800 silovanja prijavljenih londonskoj policiji (Metropolitan Police) u 2023. godini, što daje prosjek od 24 prijavljenih silovanja na dan u britanskoj prijestolnici.  Broj optužbi za silovanje u Londonu se u 2023. više nego udvostručio u odnosu na godinu ranije.

Što se sve navodi u reportaži BBC-ja?

Podaci – dobiveni putem zahtjeva za pristup informacijama upućenih policiji i Državnom tužiteljstvu (CPS) – pokazuju da je bilo 11.000 drugih seksualnih zločina prijavljenih policiji prošle godine, a gotovo u četvrtini slučajeva žrtve su bile mlađe od 18 godina. BBC je dobio podatke o prijavama po godinama od 2018. do 2023., no zbog načina njihova prikupljanja one mogu biti neprecizne. Na primjer, ako je netko prijavio seksualno zlostavljanje tek 2023., a ono se dogodilo prijašnjih godina, to se tretiralo kao prijava za 2023.

Postojala su dva skupa podataka o kaznenim djelima: jedan se odnosio samo na prijavljeno silovanje, a drugi je obuhvaćao kaznena djela seksualnog napada, napada penetracijom i pokušaja silovanja. Od 2018. do 2023., od svih tih kaznenih djela, ukupni prijavljeni incidenti porasli su za 14 posto na gotovo 20.000. Izvještaj o seksualnom nasilju ili silovanju podnesen je londonskoj policiji u prosjeku svakih 26 i pol minuta.

Takvi pokazatelji zabrinuli su udruge civilnog društva, ali i stručnjake koji ističu kako je situacija i gora nego što to pokazuju ove statistike jer mnoge žrtve zločine ne prijavljuju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Porastao i broj optužbi za seksualne zločine

I broj optužbi za seksualne zločine značajno je porastao posljednjih godina. U 2018. je bilo 818 optužbi, da bi sljedeće godine broj pao na 800, ali od tada je u stalnom porastu na 1419 u 2023. Međutim, ove brojke predstavljaju samo mali dio podnesenih pritužbi, upozoravaju nevladine organizacije. Od siječnja 2018. do prosinca 2022. londonski tužitelji su podigli 1527 optužbi za seksualne prekršaje, a doneseno je 925 presuda. Prosječno se u Londonu donese 185 presuda za silovanje godišnje. Tako veliki nesrazmjer u prijavama i presudama, ističu iz udruga civilnog društva, ozbiljno narušava povjerenje žrtava u pravosudni sustav.

Kao što smo uvodno spomenuli, BBC u tekstu nigdje ne spominje migrante kao počinitelje silovanja ili drugih seksualnih zločina, ali zato navodi da je u posljednjih nekoliko godina londonska policija zabilježila brojne slučajeve seksualnih zločina koje su počinili policajci. To je, također, jedan od razloga zbog kojeg su žrtve neodlučne kod prijave zločina.

Najzapaženiji slučaj bio je silovanje i ubojstvo Sarah Everard 2021. koje je počinio policajac Waynea Couzensa koji nije bio na dužnosti.

Slučaj je toliko potresao britansku i londonsku javnost, da je na treću obljetnicu zločina tadašnji londonski gradonačelnik Sadiq Khan kazao da će “biti potrebne godine” da se vrati povjerenje u policiju. Od tada se dogodilo još poznatih slučajeva seksualnih zločina koji su uključivali djelatnike londonske policije. Tako je u veljači prošle godine David Carrick priznao desetke silovanja i seksualnih prijestupa nad 12 žena. U međuvremenu, u svibnju, još jedan bivši policajac, Cliff Mitchell, zatvoren je zbog 10 točaka optužnice za silovanje, uključujući tri za silovanje djeteta mlađeg od 13 godina.

“Znamo da prijavljivanje seksualnog prijestupa policiji može biti teško i posljednjih smo godina naporno radili kako bismo poboljšali i podržali one koji se odluče na ovaj korak”, rekla je BBC-ju inspektorica Angela Craggs iz londonske policije.

Zaključno, BBC u tekstu ne spominje nacionalnost ili podrijetlo silovatelja, niti navodi da su počinitelji seksualnih zločina migranti kao što insinuira autor fotomontaže na profilu Antiglobalisti Balkana. Zbog toga status označavamo kao netočan.

The post BBC u članku o silovanjima u Londonu ne spominje migrante appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Azil (9)BBC (7)london (18)migranti (107)Razotkriveno (68)silovanje (48)