NASA nije 2001. godine izradila “dokument o kraju čovječanstva”

faktograf - prije 5 dana - link

Članak o “zapanjujućem dokumentu o kraju čovječanstva” podijelila je na Facebooku Arna Šebalj, arhivirano ovdje, o čijem je širenju dezinformacija Faktograf već više puta pisao, dodajući u statusu: “Istina, već stara, hoćete li je brisati?“.

Korisnica je podijelila članak s vlastitog bloga (arhivirano ovdje) naslova: “ZAPANJUJUĆE! NASA: ‘Procurio dokument’ o kraju čovječanstva“.

Screenshot / Facebook

Tekst je objavljen 19. rujna 2024., isti dan kad je podijeljen i status, a prema statistici koja se prikazuje na stranici, otvoren je 866 puta. Počinje podnaslovom koji autorica pripisuje Deborah Tavares koju pak zove “istaknutom istraživačicom i zviždačicom”.

“Deborah Tavares, istaknuta istraživačica i zviždačica, skrenula je pozornost na NASA-in dokument pod nazivom “Buduća strateška pitanja/Buduće ratovanje [oko 2025.]”. Dokument, koji je predstavio Dennis Bushnell, glavni znanstvenik u NASA-inom istraživačkom centru Langley u srpnju 2001., ocrtava planove iluminata za navodni ‘neuspjeh’ čovječanstva kao vrste”, piše u tekstu.

No, već u idućem odlomku, kao i u ostatku teksta, Arna Šebalj o Deborah govori u muškom rodu: “Prema Tavaresu, dokument otkriva plan zamjene čovječanstva, implicirajući plan depopulacije. Fokus dokumenta na ‘buduće ratovanje’ i ‘strateška pitanja’ sugerira opsežan plan za globalnu kontrolu i manipulaciju. Tavares se također osvrnuo na…” Osim cijelog transkripta razgovora s Deborah Tavares, u kojem je vidljiv nemar prema gramatičkim rodovima, priložen je i video intervju iz 2013. godine koji traje nešto više od 35 minuta, objavljen na video platformi Rumble.

Razgovor iz 2013. godine s godišnje konferencije o teorijama zavjera

Video intervju s Deborah Tavares snimljen je 2013. godine na Conspiracy Conu, koji je održan 1. i 2. lipnja te godine u Milpitasu u Kaliforniji, a s njom je razgovarao glumac Trevor Coppola, piše Lead Stories. Objavljen je na YouTube kanalu (ovdje) Anthonyja Hildera 23. srpnja 2013.

Conspiracy Con bila je godišnja konferencija na kojoj su se promovirale razne teorije zavjera, a prva je održana u Santa Clari u Kaliforniji 2001. Posljednja konferencija se održala upravo 2013., a već ona iduće godine je otkazana zbog nedostatka financijskih sredstava organizatora. Teme kojima su se bavili obuhvaćaju tajna društva, Novi svjetski poredak, ljude-gmazove, chemtrails, zataškavanje korisnih i “besplatnih” tehnologija i razni paranormalni fenomeni.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prezentacija, a ne NASA-in dokument iz 2001. godine

Šebalj prenosi stavove Tavares koja se obrušila na više od dva desetljeća staru prezentaciju NASA-inog znanstvenika. Prema interpretaciji Arne Šebalj i Deborah Tavares predstavljena prezentacija navodno detaljno opisuje planove agencije za masovno istrebljenje 2025. godine. Tavares navodi da je Dennis Bushnell, glavni NASA-in znanstvenik u Langley Centru, predstavio prezentaciju u srpnju 2001. – što je istina.

Prezentacija nosi naslov “Future Strategic Issues/Future Warfare [Circa 2025]” (“Budući strateški problemi/Buduće ratovanje [Oko 2025.]”), ali kako je već AAP Factcheck pisao, u njoj se ne spominju pripreme ili planovi NASA-e za masovno istrebljenje. Prezentacija je za cilj imala poticanje rasprave prije više od 20 godina koje bi se obrambene tehnologije mogle koristiti nakon 2025. Radi se o analizi koja se osvrće na tehnologije koje su tad tek nastajale, kao i na moguće utjecaje koje će imati ratovi na društvo.

Kako su nastali iluminati?

Deborah Tavares u intervjuu tvrdi da su dokument zapravo sastavili “iluminati, najbogatiji bogataši na licu planeta”, koji “uvijek telegrafiraju sve što će učiniti”. Podsjetimo, postojanje iluminata jedna je od najraširenijih svjetskih teorija zavjera o čemu je Faktograf već pisao ovdje. Nastala je kao šala šezdesetih godina u SAD-u. Priču su osmislili pripadnici hipijevskog pokreta Greg Hill i Kerry Thornley, koji su izdali knjigu “Principia Discordia”.

Knjiga je, ukratko, bila parodijski tekst za parodijsku vjeru – diskordijanizam – kojom su željeli potaknuti građanski neposluh, neslane šale i prevare. Autor i voditelj David Bramwell, koji se posvetio istraživanju mita o iluminatima, za BBC je rekao da su “Wilson i Thornley odlučili da svijet postaje previše autoritaran, previše tijesan, previše zatvoren, previše kontroliran”. Htjeli su vratiti kaos u društvo kako bi uzdrmali stvari, a “način da se to učini bilo je širenje dezinformacija. Širiti dezinformacije kroz sve portale – kroz kontrakulturu, kroz mainstream medije, na bilo koje načine. I odlučili su da će to učiniti u početku pričajući priče o iluminatima”. Mit o iluminatima zaista se proširio. Premda je nastala kao neslana šala s ciljem da natjera ljude da dodatno propituju kvalitetu informacija koje su im servirane, danas je priča o iluminatima jedna od najrasprostranjenijih svjetskih teorija zavjere.

Nema dokaza da je NASA ikada prezentaciju objavila kao svoj dokument

Tavares smatra da NASA-ini znanstvenici nisu ni vidjeli dokument premda je javno objavljen na njihovim stranicama. No, kako je pisao portal specijaliziran za provjeru činjenica Lead Stories, nema dokaza da je dokument ikada objavljen na NASA-inoj stranici. Bushnellov PowerPoint dokument arhiviran je na stranici Web archive, no nije spremljen s NASA-ine stranice već sa stranice DTIC.mil, odnosno Obrambenog tehničko-informacijskog centra, jednog od organizatora simpozija.

U intervjuu Tavares pogrešno, kao dokument NASA-e, predstavlja prezentaciju u PowerPointu NASA-inog znanstvenika Dennisa Bushnella koja je održana na 4. godišnjem simpoziju obrambene industrije 14. kolovoza 2001. godine, u organizaciji Nacionalne udruge obrambene industrije (NDIA) i Obrambenog tehničko-informacijskog centra (DTIC) u Rosen Center Hotelu u Orlandu na Floridi. Na stranicama DTIC-a tad je objavljen i detaljan program simpozija, imena i titule 22 govornika kao i poveznice na prezentacije o kojima će biti riječ.

Prezentacija nije uključila detalje planova NASA-e za uništenje svijeta, već se radilo o predavanju namijenjenom profesionalcima u obrambenoj industriji, predviđajući ili zamišljajući kako bi se ratovanje moglo razvijati i kako bi se obrambene taktike mogle bolje razviti kako bi odgovorile na prijetnje u budućnosti. Uz to predavanje Bushnella išla je i navedena prezentacija.

Glasnogovornik NASA-e potvrdio je za AAP FactCheck da je prezentacija iz 2001. postala dio teorije zavjere koja svakih nekoliko godina ispliva na društvenim mrežama, i to od intervjua 2013. “Svrha njegove (Dennisa Bushnella) prezentacije bila je potaknuti razmišljanje i raspravu pri čemu je tražio od publike da zamisli koje bi obrambene tehnologije mogle biti razvijene u budućnosti, u ovom slučaju do 2025., na temelju tadašnjih trendova. Prezentacija nije planski dokument, a sadržaj ne predstavlja nikakve trenutne ili buduće planove NASA-e”, rekao je glasnogovornik.

Kao što je na početku prezentacije istaknuto, namijenjena je poticanju razmišljanja i rasprave i ne predstavlja konkretan plan, jednako tako je izdvojeno da se temelji na “postojećim podacima, trendovima, analizama i tehnologijama” te pruža “širu perspektivu razvoja i problema”. Prezentacijom se savjetuje “drugačije planiranje od dosadašnjeg” jer se svijet nalazi u jeku tehnološke revolucije te da se promjene događaju na mjesečnoj bazi, a ne na desetljetnoj kao dotad.

Tko su Deborah Tavares i Arna Šebalj?

U biografiji Deborah Tavares na njezinoj stranici Stop the crime stoji, među ostalim, da “neumorno istražuje dokumente”, da je “predvodnica u govorenju istine i otkrivanju stvarnosti s kojom se svijet suočava”. Pritom optužuje svjetske vlade da lažu da zastupaju građane i da klimatske promjene lažno predstavljaju kao “pravu znanost”. U biografiji se spominje i njezina “borba protiv klimatskog oružja koje izaziva požare, poplave i oluje” kao i to da je “otkrila da su se brojne nevladine udruge, organizacije, zaklade, bankarske institucije, ali i državne i federalne vladine agencije urotile protiv čovječanstva”. Za UN, Svjetsku banku i neke druge svjetske institucije piše da su “oteli svjetsku ekonomiju” dok ljude “pokušavaju istrijebiti”. “Genocidni planovi zapravo su unaprijed smišljene politike ubojstava koje izrađuju korporativne vlade i tajno ih implementiraju kako bi istrijebili sva živa bića na planeti i uništili sve što je dobro i pristojno”, piše Tavares.

Pogledamo li još stranicu Arne Šebalj na kojoj je objavljen prijevod teksta, stranicu opisuje kao “informativnu web stranicu”, a na njoj uglavnom objavljuje tekstove u kojima cjepivo predstavlja kao “opasno i smrtonosno”, pedijatre kao profitere koji dodatno zarađuju na cijepljenju djece, vlade kao organizirane formacije kojima je cilj istrijebiti čovječanstvo ili kontrolirati um. O svim tim temama Faktograf je više puta pisao te postojećim znanstvenim saznanjima demantirao dezinformacije da su “cjepiva opasna i smrtonosna” kao i da se želi istrijebiti čovječanstvo ili kontrolirati ljude na neki način.

Na koncu možemo zaključiti da se u članku koji je podijelila Arna Šebalj, između ostalog, netočno tvrdi da donosi “NASA-in dokument koji ocrtava planove iluminata za navodni neuspjeh čovječanstva kao vrste”.  Iz same NASA-e su istaknuli da se “ne radi o planskom dokumentu, a sadržaj ne predstavlja nikakve trenutne ili buduće planove NASA-e”, već je u pitanju prezentacija za predavanje koje je NASA-in znanstvenik Dennis Bushnell održao 2001. godine. U toj prezentaciji bavio se pitanjima koje bi obrambene tehnologije tek mogle biti razvijene do 2025. godine, a nije iznio plan kako će one te godine biti upotrijebljene za depopulaciju stanovništva. Također, bez ikakvih dokaza se tvrdi da su u stvaranju tog plana sudjelovali najbogatiji ljudi na svijetu.

The post NASA nije 2001. godine izradila “dokument o kraju čovječanstva” appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

klimatske promjene (87)NASA (21)Razotkriveno (70)