Nije točno da od koronavirusa nisu umirali predsjednici država, ministri, biznismeni i bankari

faktograf - prije 1 dan - link

Na više korisničkih profila na društvenoj mreži Facebook objavljen je post u kojem se daje na znanje “epilog corone od početka” te se tvrdi da u pandemiji koronavirusa nije umro niti jedan predsjednik države, niti član predsjedničke obitelji, niti jedan premijer ili član obitelji premijera, niti jedan svjetski bankar ili član obitelji bankara, niti jedan šef velike korporacije ili član obitelji šefova korporacija, niti jedan ministar ili član obitelji nekog ministra, niti jedan svjetski globalist ili član obitelji svjetskih globalista, niti jedan milijuner i bilijuner ili član obitelji milijunera i bilijunera. “Pametan neki virus, bira samo sirotinju, radnike, umirovljenike ili je izabrao mozak sedam milijardi ljudi”, zaključuje se u postu (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Dakako, tvrdnje iz ovog posta nisu vjerodostojne, a iste tvrdnje objavljivane su i ranije, u jeku pandemije koronavirusa (arhivirano ovdje i ovdje).

Najviše političara umrlo u Africi

Govoreći o visokorangiranim političarima preminulima od posljedica zaraze koronavirusom, valja reći da ih je najviše umrlo u afričkim zemljama, a o tome je u časopisu British Medical Journal (BMJ) u svibnju 2021. godine objavljena i analiza pod naslovom: “Zašto je toliko afričkih lidera umrlo od COVID-a 19?”

“U razdoblju od 12 mjeseci, između 6. veljače 2020. i 6. veljače 2021., COVID-19 odnio je živote najmanje 24 nacionalna ministra i šefa država, što je znatno više od prijavljene stope smrtnosti na dužnosti za takve političare u posljednjim godinama. Sedamnaest slučajeva smrti dogodilo se na afričkom kontinentu, a broj je nastavio rasti i nakon 6. veljače 2021., što stavlja stopu smrtnosti od COVID-19 među nacionalnim ministrima i šefovima država na 1,33 posto, sedam puta više od procjena svjetskog prosjeka za demografski profil sličnog spola i dobi za isto razdoblje. Iako se komorbiditeti poput pretilosti ili dijabetesa ne mogu isključiti kao uzrok takve specifičnosti u Africi, druge hipoteze uključuju nižu kvalitetu zdravstvene skrbi i prekid međunarodnih medicinskih transfera kojima su se služile afričke elite, kao i kasniju pojavu takozvane ‘južnoafričke’ varijante (501Y.V2) virusa”, stoji u analizi objavljenoj na British Medical Journalu.

Primjerice, 15. prosinca 2020. godine Health Policy Watch objavio je vijest o smrti Ambrosea Dlaminia, premijera najmanje afričke države Eswati, ranije poznate kao Swaziland. Bio je to prvi svjetski lider koji je umro nakon što je dijagnosticirano da je zaražen koronavirusom.  Sredinom travnja iste godine objavljena je vijest o smrti generalnog tajnika gvinejske vlade Sékou Koroume, također preminulog nakon što mu je dijagnosticirana zaraza koronavirusom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Početkom 2021., 12. siječnja te godine, objavljeno je da je u Malaviju proglašeno “stanje katastrofe” (state of disaster), nakon što su u toj zemlji od posljedica zaraze koronavirusom umrla dva ministra. Devet dana kasnije, 21. siječnja 2021., objavljena je vijest o smrti južnoafričkog ministra Jacksona Mthembua, koji je također umro od posljedica zaraze koronavirusom, a 24. siječnja 2021. godine objavljena je vijest o smrti četiri zimbabveanska ministra. Svi su umrli od od posljedica zaraze koronavirusom u razdoblju od četiri tjedna.  Od posljedica zaraze koronavirusom umro je i kolumbijski ministar obrane Carlos Holmes Trujillo, a isti je bio uzrok smrti jednog ministra u Bangladeshu, kao i ministra indijske države Uttar Pradesh Kamala Rani Varuna.

Da je korona bila uzrok smrti tanzanijskog predsjednika Johna Magufulia spekuliralo se u ožujku 2021. godine, a pouzdana informacija o tome nije se mogla dobiti budući da je Magufuli bio žestoki protivnik mjera kojima se suzbijala pandemija. Stanovništvo Tanzanije, naime, on je pozivao da se od koronavirusa brani molitvom. Sličan slučaj dogodio se u Burundiju, kad je u lipnju 2020. godine umro predsjednik te države Pierre Nkurunziza. Službeni uzrok smrti bio je zatajenje srca, ali budući da je Nkurunziza odbijao uvesti mjere zaštite od korone, spekuliralo se da vlasti u toj zemlji ne žele objaviti da je umro od posljedica zaraze koronavirusom.

Od koronavirusa umirali i bankari i biznismeni

Koronavirus sijao je smrt i među bankarima; u ožujku 2020. godine od posljedica zaraze umro je čelni čovjek portugalske ispostave Santander banke Antonio Vieira Monteiro, a istog mjeseca iste godine s koronavirusom je umro i Piero Schlesinger, talijanski pravnik i bankar, koji je od 1971. do 1993. godine bio na čelu Banca Popolare di Milano.

Od posljedica zaraze koronavirusom umro je i Herman Cain, američki biznismen i čovjek koji je utemeljio veliki lanac pizzerija Godfather’s pizza, bio potpredsjednik kompanije Pillsbury i jedan od političara koji su se u okviru republikanske stranke utrkivali za poziciju kandidata za američkog predsjednika. Također, s koronavirusom je u SAD-u umro i Colin Powell, prvi afroamerikanac na poziciji državnog tajnika Sjedinjenih država.

Listu ostalih prominentnih ljudi umrlih od posljedica koronavirusom moguće je naći i na Wikipediji , a o predmetnom postu kao lažnoj vijesti još su 2020., odnosno 2021. godine pisali faktčekeri Reutersa i portala Raskrinkavanje.

The post Nije točno da od koronavirusa nisu umirali predsjednici država, ministri, biznismeni i bankari appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

covid-19 (20)Koronavirus (28)Razotkriveno (68)